×

Tłusty czwartek 2020: Magda Gessler zdradza przepis na pączki. Musicie go poznać!

Magda Gessler, Anna Starmach oraz Ewa Wachowicz podzieliły się swoimi niezawodnymi przepisami na pączki i faworki. Robiliście je kiedyś w domu? Może warto spróbować!

Łatwy przepis na pączki

Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku kiedy przestajemy liczyć kalorie. W tym roku wypada 20 lutego. Jesteście na niego gotowi? Przygotowaliśmy dla was najlepsze przepisy na pączki i faworki. Nieodzowny element tłustego czwartku!

Przepis na pączki Anny Starmach

Ania zachwala swoje pączki w mediach społecznościowych. Po tym co napisała, aż ślinka cieknie:

Puszyste, mięciutkie, nadziane pyszną, różaną konfiturą – takie muszą być pączki! Najlepsze to te polane lukrem

Jak przygotować te cuda?

  • 1 kg mąki
  • 80 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
  • 400 g konfitury do nadziewania
  • Dodatkowo cukier puder do posypania lub lukier
  • Najpierw należy przygotować zaczyn do pączków. Sporządza się go z 80 gramów drożdży, 30 gramów cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. Składniki należy wymieszać w naczyniu, które przykryć trzeba następnie czystą szmatką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Dobrze sporządzony zaczyn zwiększy swoją objętość dwu- lub trzykrotnie, dlatego trzeba pamiętać, by naczynie było odpowiedniej wielkości!
  • Wyrośnięty zaczyn przekładamy do dużej miski i stopniowo dodajemy pozostałe składniki, pamiętając, że masło dodajemy na końcu!. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odklejać się od dłoni (jeśli robimy to ręcznie, zajmie to około 10 minut). Ciasto możemy też wyrabiać robotem kuchennym.
  • Wyrobione ciasto przykryte czystą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość – czekamy około 1,5 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe części (możemy odmierzać, używając wagi kuchennej – kawałki powinny ważyć 40-50 gramów) – w taki sposób nasze pączki będą idealnie równe.
  • Kawałki ciasta lekko rozpłaszczamy i na środek każdego z nich kładziemy łyżeczkę nadzienia, następnie zlepiamy brzegi, by nadzienie znalazło się w środku i formujemy kulkę, którą przekładamy na wysypaną mąką blachę lub tacę.
  • Surowe pączki przykrywamy czystą ściereczką i czekamy 20 minut, by ponownie wyrosły.
  • Tłuszcz rozgrzewamy w dużym garnku do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru, można sprawdzić, czy tłuszcz osiągną żądaną temperaturę, wrzucając do niego mały kawałek ciasta. Jeśli ciasto szybko wypłynie na wierzch i zarumieni się, tłuszcz jest odpowiednio gorący.
  • Pączki ostrożnie zanurzamy w tłuszczu i gdy już się zarumienią, ostrożnie przewracamy na drugą stronę przy pomocy widelca lub szpikulca, tak by nie poparzyć dłoni.

A może wolicie faworki od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 400 g – mąki
  • 4 łyżki – cukru
  • 2 łyżki – masła
  • 8 – żółtek
  • 4 – jajka
  • 1 łyżka – mleka
  • 1 kieliszek – spirytusu
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka. Wysiekać nożem i gdy jajka z mąką zaczną zamieniać się w „kluski”, ponownie zrobić dołek, wrzucić do niego ciepłe masło, wlać mleko i spirytus.
  • Zagnieść ciasto (dość wolne, ale tak musi być) i gdy jest już gładkie, zrobić kulkę i odstawić na stolnicy na ok. 20 minut (przykryć miską, by nie obeschło). Następnie przekroić na pół i obficie podsypując mąką rozwałkować cieniutko – jak na makaron.
  • Pokroić na 3-centymetrowe paski, następnie podzielić na ok. 15-centymetrowe romby. Każdy kawałek naciąć na środku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec. Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Smażyć w dużym rondlu, na smalcu.
  • Złocisty chrust wyjąć na papierowy ręcznik, by obciekł z nadmiaru smalcu.
  • Przełożyć na duży płaski talerz i posypać cukrem pudrem.

Kto nie skusi się na pączki Magdy Gessler!

Podobno w tłusty czwartek u Magdy Gessler zawsze są tłumy. Jej pączki z różanym nadzieniem rozpływają się w ustach. Dziś zdradzamy wam przepis na te cudowne rarytasy. Co więcej przepis jest prosty bo potrzeba do niego tylko 9 jajek.

Lista składników:

  • mąka pszenna 750 gr
  • drożdże świeże 75 gr
  • cukier 15 łyżki
  • żółtka 9 sztuk
  • cukier puder 150 gr
  • spirytus 1,5 łyżki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • masło 180 gr
  • marmolada owocowa słoiczek
  • cukier puder do oprószenia 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozcieramy dodając do nich 1,5 łyżki cukru, następnie mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Zagniatamy składniki, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na gr. ok 1-1,5 cm. Szklanką o śr. 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy, przykrywamy do podwojenia objętości ( ok. 45 min ). Wyrośnięte pączki smażymy na oleju rozgrzanym do temp. 180 C, do momentu, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia.
  • Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy dżemem za pomocą specjalnej końcówki cukierniczej i oprószamy cukrem pudrem.

Który przepis wybierzecie? Robiliście kiedyś w domu pączki?

 

Źródła: expressbydgoski.pl, gazetakrakowska.pl, www.smakizycia.pl
Fotografie: Instagram (miniatura wpisu), Instagram

Może Cię zainteresować