×

Skład tanich pączków z marketu! Spulchniacze, zagęszczacze i poprawiacze smaku

Ceny pączków w supermarketach zaskakują niską ceną. Zgodnie z analizą BNP Paribas przeciętny Polak w tłusty czwartek zjada 2,5 pączka. Większość z nas kupi go właśnie w sieciówce.

Co kryje skład najtańszych pączków z supermarketów?

Wyprodukowanie jednego pączka w warunkach domowych to koszt ok. 1,50 zł za sztukę. Nie ma w tym podatku, kosztów pracownika i marży. To niska cena, ale w sklepach jest jeszcze niższa. W jaki sposób więc w marketach możesz kupić pączki za 39 groszy?

Głęboko mrożone ciasto. Zamiast jajek… masa jajeczna

Pączki prezentowane w sklepach są na wielkich kartonowych opakowaniach. Mało który klient ogląda pudełko, by poszukać składu. Liczy się cena, im niższa tym lepsza. Niestety, skład takich pączków jest fatalny.

Zamiast jajek- masa jajeczna, oleje utwardzane, emulgatory, barwniki, proszek kakaowy, który ma udawac czekoladę…. Olej palmowy, karoteny, ryboflawiny, koszenila, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, błękit brylantowy…

Olej palmowy jest w 85% wydobywany w Malezji i Indonezji. Pozyskiwanie go odbywa się kosztem środowiska naturalnego. Cierpią na tym zwierzęta, które tracą tereny do życia oraz ludzie, którzy w niewolniczych warunkach pracują na plantacjach. Dietetycy również ze względów zdrowotnych odradzają spożywanie tego oleju.

Pączki z tym składem mogą uczulać!

Niektóre nazwy składników mogą brzmieć obco, ale warto wiedzieć, że mogą silnie uczulać. Za duże spożycie tych substancji może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Błękit brylantowy może wywołać nasilenie astmy, pokrzywkę i katar sienny.

Może Cię zainteresować