×

Tłusty Czwartek 2020: To święto już niedługo! Gotowi?

Lubicie tłusty czwartek? Jeśli tak to szykujcie się do chwili rozkoszy, które zafundują wam pyszne pączki i chrupiące faworki. Święto łakoci zbliża się wielkimi krokami.

Kiedy jest tłusty czwartek 2020?

W tym roku tłusty czwartek wypada 20 lutego. Jesteście na niego gotowi? Jest aż 8 dni wcześniej niż w roku ubiegłym więc nie wszyscy mogą o tym święcie pamiętać. Z roku na rok święto przypada wcześniej bo w 2021 roku będzie zajadać pączki już 11 lutego.

Historia tłustego czwartku

Tłusty czwartek to nie tylko pączki, faworki (na które przepis znajdziecie po kliknięciu) i oponki. Z tym świętem łączy się również pewna historia. Ten dzień nazywany jest również combrowym czwartkiem. Dlaczego?

Według krążącej legendy krakowski burmistrz Comber, był bardzo niemiły dla kobiet, które zarabiały na życie handlując na krakowskim rynku. Podobno ten okrutny człowiek zmarł w czwartek, który potem przerodził się w święto. Wyzwolone handlarki zajadały się smakołykami z radości nad końcem zniewolenia przez krakowskiego burmistrza.

Najlepsze przepisy

Zwyczaj trwa już tak długo, że w książkach kucharskich naszym mam i babć, zachowały się przepisy związane własnie z tym świętem. W internecie krąży polecamy przepis na faworki z 1895 roku ! Chcecie go poznać? Oto on :

Przepis na faworki

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 5 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 10 ml rumu
  • 26 g cukru
  • 400 ml oleju

W misce utrzeć masło, stopniowo i po kolei dodając żółtka i wsypując podaną ilość cukru. Masa powinna zmienić kolor na prawie biały. Wtedy można dodać śmietanę, rum i 150 g mąki. Ciasto najlepiej się ugniatać rękami, dodając resztę mąki. Jeśli ktoś posiada mikser z hakiem do wyrobienia ciasta również można do użyć. Następnie ciasto rozwałkować bardzo cienko na stolnicy. Pokroić na paski, następnie na prostokąty. Każdy prostokąt naciąć na środku i przewlec koniec faworka na drugą stronę.

Smażenie

W rondlu rozgrzać 400 ml oleju. Faworki wrzucać pojedynczo na olej i smażyć do czasu aż się zrumienią. Smażymy z obu stron. Gotowe wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Jak planujecie spędzić tłusty czwartek? Wykorzystacie nasz przepis?

 

Źródła: wiadomosci.wp.pl, wiadomosci.wp.pl
Fotografie: instagram (miniatura wpisu), Instagram

Może Cię zainteresować