×

Kolejne problemy z białym cukrem w sklepach. Polacy nie mogą już tego znieść

Ile kosztuje cukier? Popyt jest mniejszy, a więc sklepy stopniowo znoszą limity, ale na tym dobre wieści się kończą. Ceny za kilogram cukru są bardzo wysokie.

Ile kosztuje cukier?

Wojna w Ukrainie wywołała panikę wśród konsumentów. Powtórzyła się sytuacja, którą mogliśmy wcześniej zaobserwować na stacjach paliw w całej Polsce. Wystarczyły plotki i niedomówienia, by klienci „na wszelki wypadek” udali się do sklepu, żeby zrobić zapasy. I chociaż minister rolnictwa Henryk Kowalczyk zapewniał, że panika jest nieuzasadniona, klienci i tak masowo wykupywali cukier. W efekcie półki sklepowe często świeciły pustkami, co tylko pogłębiało panikę.

Wygląda na to, że szturm klientów na półki z cukrem wreszcie się zakończył, ale — tak jak przewidywano — za produkt trzeba zapłacić więcej.

W ostatnich tygodniach nie brakowało „spryciarzy”, którzy postanowili ubić interes na cukrze. Na Allegro można było kupić cukier w cenie… 9 zł za kilogram. I w niektórych sklepach stacjonarnych można było znaleźć cukier w cenie 10 zł za kilogram. W tym samym czasie polski cukier kosztował znacznie mniej w wielu zagranicznych sklepach…

W tym samym czasie minister Kowalczyk prognozował, że cena cukru po nowym sezonie skupowym będzie się wahać na poziomie 4-5 zł. Wzrost cen cukru — jak wyjaśniał minister — to efekt wyższych cen nawozów, buraków czy energii.

Czy prognozy Kowalczyka się sprawdziły?

Bez limitu, ale drogo

Szaleństwo, które rozpoczęło się mniej więcej w lipcu, zaczęło się powoli stabilizować. Sklepy zrezygnowały z limitów na cukier. 7 września z pomysłu wydzielania produktu klientom zrezygnowała Biedronka, a 9 września dołączył do niej Carrefour.

Jeśli chodzi o ceny, na szczęście nie ma już mowy o cukrze w cenie 9 czy 10 zł za kilogram (a jeśli ktoś proponuje taką cenę, najlepiej omijać go szeroki łukiem). Ale tutaj dobre wieści się kończą. Jest drogo. Cena cukru marki Carrefour wynosi 5,49 zł. Z kolei w Biedronce cukier kosztuje 4,99 zł. Podobne ceny zastaniemy też w innych marketach.

W sklepach Stokrotki zostały zniesione limity w sprzedaży cukru. Aktualna cena za 1 kg cukru białego to 5,29 zł

– przekazała „Faktowi” Daria Raganowicz, specjalistka ds. PR i komunikacji zewnętrznej Stokrotki.

Z raportu autorstwa UCE Research i Wyższych Szkół Bankowych wynika, że w skali roku cukier podrożał o ponad 92 procent.

„Fakt” przypomina rozmowę z ekonomistą, który ocenił, że uczciwa cena za kilogram cukru to 3-3,50 zł.

Jeżeli chodzi o koszty produkcji w Polsce, nie ma absolutnie żadnych przesłanek do tego, aby cukier kosztował dzisiaj 5 zł

– zaznaczył Marek Zuber.

Fotografie: YouTube (miniatura wpisu), Twitter

Może Cię zainteresować