×

GIS ostrzega. Spożycie popularnego produktu żywnościowego grozi listeriozą!

GIS ostrzega przed zjedzeniem lubianego przez Polaków wyrobu spożywczego. Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterię Listeria monocytogenes w aż dwóch z pięciu próbek produktu. Jego spożycie grozi poważnymi skutkami w szczególności u osób ze słabą odpornością, starszych i kobiet w ciąży.

GIS ostrzega

Na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego ukazał się komunikat informujący, że w wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych Inspekcja Weterynaryjna potwierdziła obecność bakterii Listeria monocytogenes w filetach śledziowych a’la matias.

Spożycie wspomnianego produktu rybnego może prowadzić do choroby zwanej listeriozą, która objawia się m.in. symptomami grypopodobnymi i może prowadzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy. U kobiet w ciąży choroba może dać o sobie znać nawet dopiero 3 tygodnie od chwili zakażenia i skutkować poronieniem lub obumarciem płodu.

Dokładna nazwa produktu wycofanego ze sprzedaży to: Filet śledziowy a’la matias. Producentem odpowiedzialnym za jego wytwarzanie jest: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.

Wytwórca poinformował już swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu.

Dezynfekcja zakładu

Po wykryciu bakterii w zakładzie podjęto stosowne działania mające na celu wyeliminowanie zagrożenia. Miało miejsce szczegółowe mycie oraz dezynfekcja zakładu. Przeprowadzono także dodatkowe szkolenie pracowników i zwiększono częstotliwość pobierania próbek do badań laboratoryjnych.

Wkrótce rozpocznie się dochodzenie, które pomoże w ustaleniu czy Listeria monocytogenes była już obecna w rybach w momencie przyjęcia do zakładu, czy też zakażenie nastąpiło podczas produkcji. Powiatowy Lekarz Weterynarii podjął już decyzję o zwiększeniu nadzoru nad zakładem i wzmożeniu częstotliwości pobierania prób.

W przypadku zaobserwowania charakterystycznych objawów chorobowych po spożyciu produktu, należy pilnie skontaktować się z lekarzem. Leczenie listeriozy polega na podawaniu odpowiednich antybiotyków. Bakteria listeria monocytogenes jest charakterystyczna dla przetworów rybnych. Jakiś czas temu wykryto ją także w stekach z halibuta niebieskiego.

Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Do zakażenia dochodzi w chwili kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia lub przez spożycie skażonej żywności.

Fotografie: Twitter, Imgur

Może Cię zainteresować