×

Wielu obywateli Unii Europejskiej zadaje to pytanie — zarażenie się koronawirusem poprzez żywność jest możliwe? Głos w tej sprawie zabrała EFSA.

Zarażenie się koronawirusem poprzez żywność

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził, że żywność nie jest potencjalnym źródłem zakażenia. Jednak stale monitoruje sytuację. Paradoksalnie EFSA swoją główną siedzibę w jednym z głównych obszarów pandemii w Europie — w północnych Włoszech.

Profilaktycznie lepiej uważać

Potwierdzono, że wirus przenosi się drogą kropelkową oraz utrzymuje się na powierzchniach, które miały styczność wydzielinami zainfekowanej osoby nawet do kilku godzin. Na szczęście nie jest odporny na zwykłe środki czystości, które posiadamy w domu. Mydło skutecznie likwiduje koronawirusa.

Jeśli zaś chodzi o mięso, to należy zastosować klasyczną procedurę obróbki cieplnej. W temperaturze 60 stopni Celsjuszaa na okres 30 minut skutecznie eliminuje wszelkie zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym także SARS COV-2. Co do wszelkich owoców czy warzyw należy po prostu pozbyć się skórki.

Profilaktycznie lepiej zwrócić na to uwagę w trakcie przygotowywania posiłków.

Źródła: www.fakt.pl, www.foodnavigator.com, www.efsa.europa.eu, www2.health.vic.gov.au, www.efsa.europa.eu
Fotografie: Pixabay (miniatura wpisu), Pixabay

Może Cię zainteresować