×

W Polsce brakuje cukru?! Wybuchła panika i ludzie wykupują go na potęgę

W Polsce brakuje cukru? Czy produkt ten stał się towarem luksusowym? To nie żart, a ponura rzeczywistość. W naszym kraju wybuchła prawdziwa panika. Jednak minister rolnictwa Henryk Kowalczyk zapewnia, że „cukru jest dużo i dla nikogo nie zabraknie”. Handlowcy przedstawiają jednak mniej optymistyczną wersję…

W Polsce brakuje cukru?

Kartki na cukier wielu z nas kojarzą się głównie z epoką „słusznie minioną”. A że historia lubi się powtarzać, Polacy znów przekonują się, co znaczy limit na cukier — produktu zaczyna brakować w całym kraju. Problem się pogłębia, ponieważ zaniepokojeni klienci urządzają prawdziwe polowanie na cukier. Rzucają się do sklepów i wykupują zapasy. Ale na zakupach szaleją też przedsiębiorcy.

Od pewnego czasu obserwujemy, że w związku z malejącą dostępnością tego produktu na polskim rynku, niektórzy klienci nabywają w naszych sklepach niedetaliczne ilości cukru. Na podstawie analizy paragonów można stwierdzić, że nabywcami są przedsiębiorcy, a nie gospodarstwa domowe

— przekazał Marcin Hadaj, menedżer ds. komunikacji korporacyjnej w sieci Biedronka.

W związku z tym problemem, dyskont zdecydował o wprowadzeniu limitu sprzedaży. Jeden klient Biedronki może kupić do 10 kg cukru na jeden paragon.

W celu zapewnienia dostępności naszych klientów do jednego z podstawowych produktów, jakim jest cukier, zdecydowaliśmy się wprowadzić od 20 lipca 2022 roku limit sprzedaży tego produktu – do 10 kg na jeden paragon

— przekazał Hadaj.

Decyzję o wprowadzeniu limitu na cukier podjęła także sieć Netto.

Aby zapewnić cukier możliwie szerokiej grupie naszych klientów, wprowadziliśmy limit zakupowy wynoszący do 10 kg cukru na jeden paragon. Obowiązuje on we wszystkich sklepach naszej sieci, do odwołania

— poinformowała TVN24 Biznes PR Manager w Netto Patrycja Kamińska.

W Aldi na paragon można kupić jedynie 5 kg cukru. Carrefour wprowadził jeszcze mniejszy limit — jedynie 4 kg.

Ile kosztuje kg cukru obecnie?

Portal wiadomoscihandlowe.pl rozmawiał z handlowcami, którzy potwierdzają, że „od tygodnia nie dostają cukru od swoich dostawców”. Dostawcy zapewniają, że to sytuacja tymczasowa, ale czy na pewno tak jest?

Handlowcy podkreślają, że nie znają przyczyny braku cukru. Dodają jednak, że „coś poważnego się dzieje na rynku”. Już wcześniej zdarzały się okresowe braku cukru, szczególnie latem, gdy przygotowuje się przetwory owocowe. Ale teraz problem jest poważniejszy, a handlowcy spodziewają się, że cena za kilogram cukru w ciągu kilku tygodni może przekroczyć 7 zł. O ile będzie co sprzedawać.

Nastroje uspokaja minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. Na antenie TVP, wicepremier zapewnił, że cukru wystarczy dla wszystkich.

(…) mamy bardzo dużo cukru. Spokojnie dla wszystkich wystarczy. Po prostu pojawiły się „zakłócenia zaopatrzeniowe” i „pewne niedoskonałości w dystrybucji, logistyce sieci handlowych”

— przekonywał w „Gościu Wiadomości TVP”.

Braki na sklepowych punktach można szybko uzupełnić, ale niewiele można poradzić na rosnące ceny. Wzrósł koszt uprawy buraków, koszty transportu itd. Cukier jest więc coraz droższy, a może być jeszcze gorzej.

Fotografie:

Może Cię zainteresować