×

Jajka wycofane z obrotu przez GIS! Na ich skorupkach wykryto salmonellę

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonella na skorupkach jaj. Określona partia została wycofana z obrotu.

Salmonella na skorupkach jaj

W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj w 3 z 5 badanych próbek.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Świeże jaja „Ferma Drobiu Józef Kaczała” klasa A, klasa wagowa L, 10 szt.
Kod na skorupkach jaj – 2PL 02141304
Nr partii/termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 r.
Producent – Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304
Numer zakładu pakowania jaj: PL 02145906

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy poinformował o zaistniałej sytuacji producenta oraz nadzorujący go organ – Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnicy.

W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej: przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną ww. partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku a ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich stad fermy w Sokołowicach.

Zagrożenie dla zdrowia

Wydano też zalecenia dla konsumentów. GIS przypomina, iż nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie. Zatrucie salmonellą jest bardzo niebezpieczne, ponieważ może powodować choroby stawów i zakażenie narządów wewnętrznych.

Na salmonellowe zatrucie pokarmowe najbardziej narażone są osoby:

  • hospitalizowane,
  • o obniżonej odporności,
  • przyjmujące antybiotyki lub będące po zabiegu chirurgicznym,
  • niemowlęta,
  • noworodki,
  • pracownicy medyczni.

Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Ostatnio GIS wydał ostrzeżenie dotyczące pałeczek salmonelli w rukoli. Konkretny numer partii sprzedawano w Biedronce, Lidlu i dodawano do potraw w sieci McDonald’s.

Źródła: www.gov.pl, www.wprost.pl, zdrowie.radiozet.pl, www.tvp.info
Fotografie: Pixabay (miniatura wpisu), GIS, Pixabay

Może Cię zainteresować