Lekarze zachęcają rodziców, aby podawali 4-miesięcznym dzieciom masło orzechowe. Powód szokuje!

Informacje te mogą okazać się wielkim przełomem i zmienić podejście rodziców do serwowania swoim pociechom orzechów. Do tej pory pediatrzy zalecali, aby tego typu produktu podawać maluchom powyżej 3 roku życia. Wszystko jednak może wkrótce się zmienić przez badania King’s College London.

Jeśli chcesz poznać szczegóły, koniecznie przeczytaj ten tekst do końca.

Większość rodziców, która wychowywała dzieci na przestrzeni kilkunastu ostatnich lat, z pewnością pamięta jedną kluczową zasadę: nie podawać dzieciom orzechów, zanim nie skończą 3 lat.

I wydaje się to całkiem rozsądne, biorąc pod uwagę fakt, że orzeszki to jeden z najczęstszych alergenów pokarmowych. Mogłoby się więc wydawać, że lepiej poczekać, aż dziecko będzie starsze, aby sprawdzić czy ma alergię.

Informacje te mogą wydawać się wprost szokujące, biorąc pod uwagę częstotliwość i poważne reakcje fizyczne, z którymi wiąże się ta alergia. W końcu może powodować wstrząs anafilaktyczny u niektórych osób.

Wyniki badań brytyjskich uczonych pokazują, że przyczyn wzrostu alergii na orzeszki ziemne należy upatrywać w bardzo prostej przyczynie – nie spożywaniu ich we wczesnym dzieciństwie. Tak więc orzeszki ziemne powinny być wdrażane do diety dziecka już w pierwszym roku życia.

Według ekspertów z National Institutes of Health, jeśli nauczymy organizm tak szybko jak to możliwe (od 4 miesiąca życia), jak przetwarzać orzeszki w małych dawkach, ogólna częstotliwość występowania alergii na orzeszki ziemne powinna znacznie się obniżyć.

Najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku byłoby masło orzechowe dobrej jakości. Należy jednak pamiętać, aby wprowadzać je w niewielkich ilościach (odrobina na końcu łyżeczki) i obserwować reakcję malucha.

Źródło i fotografie: littlethings.com, babyonline.pl