×

Magda Gessler urządza Wielkanoc. Ceny zwalają z nóg

Od kilku tygodni wiadomo, że tegoroczna Wielkanoc będzie inna niż wszystkie dotychczasowe. Tym bardziej miło, że nawet w tych trudnych czasach niektóre sprawy pozostają niezmienne, na przykład ceny w lokalach Magdy Gessler… Nie zgadniecie, ile trzeba zapłacić za catering wielkanocny dla czteroosobowej rodziny. Magda Gessler urządza Wielkanoc, ale pozostaje pytanie. Kogo stać na takie Święta?

Magda Gessler urządza Wielkanoc

Co do tego, że tegoroczna Wielkanoc będzie się zasadniczo różniła od tych, jakie do tej pory przeżyliśmy, zgadzają się wszyscy, od premiera i ministra zdrowia, poprzez lekarzy i epidemiologów, skończywszy na hierarchach kościelnych. Watykan już miesiąc temu uprzedzał, że większość tradycyjnych obrzędów trzeba będzie przełożyć, a niektóre, np. święcenie potraw, odwołać. Polski Episkopat opublikował wytyczne dotyczące święcenia pokarmów we własnych domach, a minister zdrowia od kilku dni zniechęca Polaków do rodzinnych odwiedzin, ostrzegając, że może się skończyć wzrostem zachorowań.

Dla tych, którzy przestrzegają zasad izolacji, tegoroczna Wielkanoc będzie dużo spokojniejsza niż poprzednie, choćby pod względem zakupów i gotowania. Magda Gessler zachęca, żeby w ogóle z tego zrezygnować i zamówić u niej świąteczny catering. Za ile? No cóż… okazuje się, że w tych niepewnych czasach, kiedy wszystko wokół się zmienia, ceny w Słodkim… Słonym pozostają niezmiennie wysokie…

Catering za 439 złotych

Magda Gessler wysoko ceni swoje przepisy. Za catering wielkanocny złożony z 10 dań trzeba zapłacić 439 złotych. Po wpłaceniu tej kwoty, na naszym stole pojawią się między innymi: żurek, biała kiełbasa, pieczony schab, mazurek i babka wielkanocna. Dlaczego tak drogo? Po rozłożeniu zamówienia na czynniki pierwsze wychodzi, że litr żurku kosztuje 60 złotych,  450 g mazurka 65 złotych, a sałatka jarzynowa 50 złotych za litr. U Gessler nawet chleb jest drogi, jego cena waha się od 20 złotych za okrągły do 30 za cięty z metra.

Jak tłumaczyła restauratorka w jednym z wywiadów, ceny w jej lokalach wynikają nie tylko z jakości potraw lecz także z czynszu, jaki musi płacić w prestiżowych lokalizacjach.

 

Źródła: www.radiozet.pl, www.slodkislony.pl
Fotografie: www.instagram.com

Polecane

Może Cię zainteresować