×

Co z ogródkami gastronomicznymi? Będzie można coś zamówić i zjeść na miejscu?

Kiedy otwarcie ogródków gastronomicznych? Wiceminister rozwoju, pracy i technologii chce, by to nastąpiło jak najszybciej, gdy tylko pogoda pozwoli.

Upadająca branża

Gastronomia jest jedną z branż najmocniej dotkniętych obostrzeniami wprowadzonymi z powodu pandemii. Lokale gastronomiczne pierwszy raz zostały zamknięte rok temu, w marcu 2020 roku. Przez ponad dwa miesiące mogły świadczyć usługi tylko na wynos.

W połowie października zostały zamknięte po raz drugi. Niemożność przyjmowania gości w restauracjach, brak firmowych cateringów i imprez biznesowych sprawiły, że kwitnąca dotąd branża znalazła się na krawędzi. Pomoc rządowa, z której politycy są tacy dumni, zdaniem restauratorów, pozostawia wiele do życzenia.  Przedsiębiorcy liczyli na odmrożenie swoich biznesów po feriach zimowych, a kiedy restrykcje zostały przedłużone do końca stycznia, niektórzy zaczęli otwierać lokale mimo zakazu.

Tymczasem sytuacja epidemiczna nie tylko nie ulega poprawie, ale nawet się pogarsza. Realną pomocą dla restauratorów miałby być bon gastronomiczny, działający podobnie jak bon turystyczny. Miałby być refundowany przez państwo i rozdzielany przez pracodawców wśród pracowników, do wykorzystania w dowolnym lokalu, oczywiście na wynos.

Kiedy otwarcie ogródków gastronomicznych?

Jak uspokaja Olga Semeniuk, wiceminister rozwoju, pracy i technologii, w rozmowie z Money.pl, to tylko jeden z pomysłów na wsparcie upadającej branży:

Będą nowe środki finansowe. W najbliższych dniach przedstawimy wariant pomocy gospodarczej dla tych przedsiębiorców, którzy są w lockdownie od soboty, jak i dla tych, którzy pozostają w tym lockdownie permanentnie. Będzie poszerzony dział kodów PKD, pracujemy też nad innymi instrumentami wsparcia.

Obecnie największą nadzieją branży gastronomicznej jest zezwolenie na otwarcie ogródków kawiarnianych i restauracyjnych.

Jak przyznała wiceminister Semeniuk, jej samej zależy na tym, by nastąpiło to jak najszybciej:

Jestem zwolennikiem otwierania ogródków gastronomicznych, kiedy nastąpi ocieplenie. Gospodarka tego potrzebuje, szczególnie dział gastronomii.

Źródła: biznes.radiozet.pl
Fotografie: www.poznan.pl

Może Cię zainteresować