Ser kozi z Lidla niebezpieczny dla zdrowia konsumentów. GIS wydał ostrzeżenie
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o ser kozi z Lidla. Jego spożycie może powodować niebezpieczną chorobę.
Ser kozi z Lidla może być groźny
Jeżeli robiliście ostatnio zakupy w Lidlu, to koniecznie przejrzyjcie swoje zakupy. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu „Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi” z terminem przydatności do spożycia 26.10.2020.
Dystrybutor produktu wykrył w nim obecność bakterii Listeria monocytogenes. Jak czytamy na stronach Głównego Inspektoratu Sanitarnego, spożycie sera może prowadzić do listeriozy. Jest to choroba zakaźna, która w najcięższych przypadkach może prowadzić do poronień, niepłodności, a nawet do śmierci.
Jak czytamy na stronie medonet.pl, objawami listeriozy są: gorączka, bóle mięśni, dreszcze, biegunka, wymioty i osłabienie. Objawy zakażenia utrzymują się zwykle przez 1-3 dni.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem
– przypomina GIS.
Lidl wydał oświadczenie
Sieć Lidl zapewnia, że w każdym ich sklepie można zwrócić artykuł bez konieczności okazywania paragonu. Dotyczy to również już napoczętych serów z serii.
Nasza reakcja była natychmiastowa i od razu po otrzymaniu informacji od PPH Temar produkt został wycofany ze sprzedaży
– czytamy w specjalnie wystosowanym komunikacie na stronie sklepu.
Przy okazji poinformowano, że wszystkie inne sery sprzedawane w sieci są bezpiecznie i nie należy ich zwracać:
Firma PPH Temar przeprasza wszystkich konsumentów, którzy kupili wskazany produkt, za zaistniałą sytuację.
Ostatnie ostrzeżenie GIS dotyczyło zakażonego mięsa sprzedawanego w Biedronce. W wadliwych produktach bakterie salmonelli wywołujące salmonellozę.