×

Salmonella w popularnym produkcie z Biedronki. GIS ostrzega: „może prowadzić do zakażenia człowieka”

Salmonella w popularnym produkcie z Biedronki. Klienci dyskontu koniecznie muszą sprawdzić, czy w ostatnim czasie niebezpieczny towar nie wylądował w ich koszyku. Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie w tej sprawie. Sprawa jest poważna.

Jakość nie idzie w parze z ceną

Nieustannie rosnące ceny produktów żywnościowych, mogłyby skłaniać Polaków do myślenia, że wraz z podwyżką, wzrośnie jakość oferowanych towarów. Niestety zatrważające rachunki za gaz czy prąd nie tylko rujnują gospodarstwa domowe, ale również zwiększają koszty produkcji żywności. W efekcie producenci muszą wybierać drogę na skróty, która często wiąże się ze spadkiem jakości. Oszczędności poczynione w procesie produkcyjnym później bezlitośnie dają o sobie znać w trakcie użytkowania. Nie wiadomo, jaki był powód pojawienia się salmonelli w popularnym produkcie żywnościowym z Biedronki, ale pewne jest, że nie przysporzy to sieci nowych klientów.

Główny Inspektorat Sanitarny podzielił się informacją o wycofaniu ze sprzedaży partii świeżych filetów z piersi kurczaka. Powodem tej decyzji jest obecność w mięsie bakterii salmonelli. Chodzi o filety marki Drobex, które można znaleźć w sieci dyskontów Biedronka.

Jak podaje GIS, do wykrycia salmonelli doszło podczas działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej. W mięsie potwierdzono obecność bakterię Salmonella Enteritidis. Skażony został produkt o nazwie: Świeży filet z piersi kurczaka MAP, o numerze partii: 793921 i terminie przydatności do spożycia: 01.12.2021.

Producentem produktu jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex w Solcu Kujawskim o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym: WNI 04033902. Mięso wyprodukowano na potrzeby spółki Jeronimo Martins Polska, czyli właściciela sieci Biedronka.

Z informacji GIS wynika, że 23 listopada 2021 r. wydano decyzję administracyjną zobowiązującą Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex Sp. z o.o. do wycofania wspomnianej partii produktu z rynku. Co więcej, firma musi zablokować oraz wyłączyć z używania do produkcji innych środków spożywczych bądź wprowadzania ich do obrotu.

Salmonella w popularnym produkcie z Biedronki

23 listopada 2021 roku zakład w Solcu Kujawskim otrzymał obowiązek podjęcia stosownych działań w celu zidentyfikowania przyczyn wystąpienia bakterii Salmonella Enteritidis w mięsie. Drobex musi dokonać przeglądu procedur nadzoru nad dostawcami, jak również przeglądu procedur mycia i dezynfekcji obszarów produkcyjnych. Te działania mają na celu uniknięcie zanieczyszczeń krzyżowych produktów. Tymczasem, spółka Jeronimo Martins Polska zablokowała sprzedaż produktu w sklepach Biedronka oraz wycofała go z obrotu.

W oficjalnym komunikacie GIS możemy znaleźć szczegółowe uzasadnienie decyzji.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Zgodnie z zaleceniem należy unikać spożywania produktów z partii objętej komunikatem. W szczególności niebezpieczne może być jedzenie mięsa bez wcześniejszej obróbki termicznej. W sytuacji, gdy dojdzie do wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy bezzwłocznie udać się do lekarza.

Fotografie: Twitter (miniatura wpisu), Facebook

Może Cię zainteresować

zamknij