×

Nie jedz tego mięsa! GIS ostrzega przed salmonellą w kurczakach

Nie jedz tego mięsa! Salmonella w kurczakach została wykryta w jednej z partii drobiu, której producentem jest firma z Ciechanowa. Zjedzenie mięsa może być niebezpieczne nawet po odpowiedniej obróbce termicznej. Jeśli już doszło do spożycia skażonych pokarmów, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem!

Salmonella w kurczakach

Drób to największe siedlisko salmonelli pośród zwierząt rzeźnych. Tym razem ostrzeżenie GIS dotyczy szkodliwej partii kurczaków o numerze 232/2/222/20. Jej producentem jest firma CEDROB z Ciechanowa.

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 1 z 5 próbek wycinków skórek szyi kurcząt oraz w 1 z 5 próbek ud z kurcząt należących do partii numer 232/2/222/20.

— ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Oto szczegóły na temat skażonych produktów:

  • wycofana ze sprzedaży została cała partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/222/20. Obejmuje ona różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, nogi z kurcząt, piersi z kurcząt, podudzia z kurcząt, porcje kulinarne kuprowe, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, uda z kurcząt, wątroby z kurcząt. W tym przypadku, termin przydatności do spożycia to: 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.
  • wycofaniu podlega także: partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/309/20, która obejmuje różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, piersi z kurcząt, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, wątroby z kurcząt, żołądki z kurcząt. Termin przydatności do spożycia: 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.

W obu przypadkach producentem jest: CEDROB S.A., Ujazdówek 2A, 06-400 Ciechanów, Ubojnia Drobiu Ujazdówek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14023901.

❗️Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie dwóch partii mięsa drobiowego ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis???

Opublikowany przez Główny Inspektorat Sanitarny Piątek, 28 sierpnia 2020

Salmonella – objawy

GIS przestrzega, że zjedzenie mięsa drobiowego po odpowiedniej obróbce termicznej minimalizuje ryzyko zarażenia się, ale go nie likwiduje. Nadal istnieje możliwość przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie. Niebezpieczeństwo stanowi także niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki.

Gdy mamy do czynienia z surowym mięsem, musimy być bardzo ostrożni, żeby bakterie nie rozprzestrzeniły się po kuchni. Salmonella atakuje przewód pokarmowy i jelita. Powoduje wymioty, biegunkę, a także inne objawy, np. gorączkę, dreszcze i poczucie ogólnego rozbicia.

Zakażenie salmonellą jest uleczalne, jednak zlekceważone może doprowadzić do tragedii. Gdy bakterie przedostaną się do krwi, mogą wywołać posocznice, a ta skutkuje nawet zgonem pacjenta.

Źródła: www.gov.pl, finanse.wp.pl, 6114540934108801a, wawainfo.pl
Fotografie: Facebook

Może Cię zainteresować