×

Bon żywnościowy do wykorzystania w restauracji! Rząd chce pomóc gastronomii

Rząd pomoże gastronomii? Rozważany jest pomysł zachęcenia pracodawców do fundowania pracownikom bonu żywnościowego do wykorzystania w dowolnej restauracji.

Poszkodowana branża

Gastronomia jest jedną z branż najmocniej dotkniętych obostrzeniami wprowadzonymi z powodu pandemii. Lokale gastronomiczne pierwszy raz zostały zamknięte rok temu, w marcu 2020 roku. Przez ponad dwa miesiące mogły świadczyć usługi tylko na wynos.

W połowie października zostały zamknięte po raz drugi. Niemożność przyjmowania gości w restauracjach, brak firmowych cateringów i imprez biznesowych sprawiły, że kwitnąca dotąd branża znalazła się na krawędzi. Pomoc rządowa, z której politycy są tacy dumni, zdaniem restauratorów, pozostawia wiele do życzenia.

Przedsiębiorcy liczyli na odmrożenie swoich biznesów po feriach zimowych, a kiedy restrykcje zostały przedłużone do końca stycznia, niektórzy zaczęli otwierać lokale mimo zakazu. Oficjalnie do wznowienia działalności przyznało się kilkaset lokali, ale jednocześnie rozrasta się podziemie gastronomiczne.

Rząd pomoże gastronomii?

Tymczasem sytuacja epidemiczna nie tylko nie ulega poprawie, ale nawet się pogarsza. Dzienna ilość zakażeń koronawirusem przekroczyła psychologiczną granicę 25 tysięcy i nic nie wskazuje na to, by miała w najbliższym czasie spaść, a udział brytyjskiej mutacji w zakażeniach jest coraz większy.

W tej sytuacji rząd podjął decyzję o przywróceniu złagodzonych dopiero co restrykcji. Zamknięte zostają hotele, za wyjątkiem robotniczych i dla osób podróżujących służbowo, których lista będzie dokładnie opracowana. Ten sam los spotka kina, teatry, baseny, a działalność galerii handlowych zostanie ograniczona.

W ten sposób koszmar restauratorów w postaci przedłużenia blokady gastronomii do kwietnia lub maja, gdy pogoda pozwoli na otwarcie ogródków, staje się coraz bardziej realny.

Branża gastronomiczna od miesięcy narzeka na niedostateczne wsparcie ze strony rządu. W końcu ich uwagi odniosły skutek. Jak informuje RMF FM, rząd bierze pod uwagę wprowadzenie bonu żywnościowego, podobnego do bonu turystycznego, który ma za zadanie wspomóc branżę turystyczną.

Ze względów epidemicznych bon żywnościowy mógłby być realizowany tylko w opcji na wynos i z dostawą. Jak dowiedzieli się dziennikarze RMF FM, pomysł polega na zachęceniu pracodawców, by fundowali takie bony swoim pracownikom do wykorzystania w dowolnej restauracji. Państwo dokładałoby do bonu określoną kwotę. Kolejnym pomysłem jest obniżenie VAT dla branży gastronomicznej.

Na razie toczą się na ten temat rozmowy między przedstawicielami rządu a restauratorami.

Źródła: www.rmf24.pl, next.gazeta.pl

Może Cię zainteresować