×

Nowa funkcja Facebooka – jeśli jej nie włączysz, stracisz dostęp do konta

Nowa funkcja Facebooka już w Polsce! Na początku grudnia część polskich użytkowników Facebooka po wejściu na serwis zobaczyła komunikat dot. Facebook Protect. O co chodzi i jak uruchomić nową funkcję?

Nowa funkcja Facebooka – o co chodzi?

Facebook nie po raz pierwszy i zapewne nie ostatni wprowadza nowości dotyczące bezpieczeństwa. Zazwyczaj przechodzą one raczej bez echa, ale tym razem jest inaczej. W mediach pojawiły się nagłówki, które zaniepokoiły użytkowników serwisu, informujące o możliwości utraty konta na popularnym portalu społecznościowym. Faktem jest, że ci, którzy nie skorzystają z nowej funkcji, mogą stracić dostęp do konta. Ale nie dotyczy to wszystkich.

Nowa funkcja, czyli Facebook Protect, działa już od 2019 roku, ale w Polsce pojawiła się dopiero teraz, konkretnie z początkiem grudnia. Na uruchomienie nowej funkcji mamy czas do 17 grudnia. Dotyczy to jednak wybranych użytkowników.

Facebook Protect to program mający na celu ochronę kont użytkowników zagrożonych atakami cyberprzestępców, głównie ze względu na to, jaki zawód wykonują. Chodzi o te osoby, których profile są odwiedzane częściej, niż w przypadku „przeciętnego Kowalskiego”, a więc aktywistów, dziennikarzy, urzędników państwowych czy polityków.

Wytypowanym przez Facebooka użytkownikom wyświetla się komunikat następującej treści:

Twoje konto może być potencjalnie odwiedzane przez znacznie większą liczbę osób, dlatego wymagamy silniejszych zabezpieczeń. Facebook Protect to zaawansowany program zabezpieczeń, który ułatwi ochronę kont takich jak Twoje.

Włącz funkcję Facebook Protect do 17 grudnia 2021. Po tym terminie utracisz dostęp do swojego konta na Facebooku, dopóki jej nie włączysz.

W rozszerzonym wyjaśnieniu można też przeczytać, że hakerzy często atakują konta o dużej liczbie obserwujących i zawierające informacje istotne dla społeczności.

Jak uruchomić Facebook Protect?

W jaki sposób aktywować Facebook Protect? Wyjaśnia to portal Wprost.pl.

Użytkownik po odebraniu informacji o kwalifikacji do programu zaznacza opcję „Włącz” przy powiadomieniu, a później wprowadza hasło i konfiguruje zabezpieczenie dwuetapowe. Jest przy tym krok po kroku kierowany przez polecenia na swoim urządzeniu. Metody uwierzytelnienia to aplikacja na urządzeniu mobilnym lub kod wysyłany przez SMS.

– czytamy.

Osoby, które chcą same uruchomić Facebook Protect, w „Ustawieniach” powinny wybrać „Ustawienia i prywatność”, później „Hasło i zabezpieczenia”, a na końcu „Facebook Protect”. Niezależnie od sposobu, w jaki uruchomimy Facebook Protect, z serwisu możemy korzystać na takich samych zasadach, jak dotychczas.

Firma Marka Zuckerberga twierdzi, że do końca roku planuje wprowadzić tę funkcję w niemal 50 krajach.

Fotografie:

Może Cię zainteresować

zamknij