Przed kupnem arbuza przyjrzyj się uważnie kolorowi jego plam. One mają duże znaczenie!
Sezon arbuzowy w pełni, dlatego nie ma co zwlekać! Z tych owoców można zrobić przepyszne desery, w cudowny sposób udekorują letni stół i mają wyborny smak, ale tylko wówczas, gdy dokonasz odpowiedniego wyboru. No właśnie. Czy wiesz, jak się za to zabrać? Który arbuz będzie najlepszy?
#1 Wielkość

I tutaj zagadka się rozwiązuje. Nie jest aż tak istotne, jakich rozmiarów będzie owoc. Najbardziej istotne jest to, aby wybierać te najcięższe arbuzy.
#2 Ogonek

Jeśli jest suchy, możesz mieć pewność, że arbuz jest dojrzały. Jeśli jest zielony, niestety został zerwany za wcześnie i może być niedojrzały.
#3 Kształt

Okazuje się, że w świecie arbuzów można rozróżnić płeć! 'Dziewczynki' są bardziej zaokrąglone i słodsze. 'Chłopcy' natomiast mają wydłużony kształt i wodnistą konsystencję.
#4 Sieć na arbuzie

Niektóre arbuzy mają na sobie brązowy wzór, przypominający siatkę i przez to ludzie nie decydują się na ich zakup. A okazuje się, że to byłby najlepszy wybór! Otóż takie owoce miały styczność z pszczołami, co oznacza, że są słodkie!
#5 Powierzchnia

Jeśli arbuz długo leżał na ziemi, ma dużą i wyblakłą plamę. Jeśli jest niedojrzały, ma plamę białą lub jasnozieloną. Jeśli nadaje się do jedzenia, plama będzie żółta lub nawet pomarańczowa.
Napisz do nas, jeśli spotkała Cię historia, którą chcesz się podzielić:
@redakcja@popularne.pl