Udostępnij na FB
Sezon arbuzowy w pełni, dlatego nie ma co zwlekać! Z tych owoców można zrobić przepyszne desery, w cudowny sposób udekorują letni stół i mają wyborny smak, ale tylko wówczas, gdy dokonasz odpowiedniego wyboru. No właśnie. Czy wiesz, jak się za to zabrać? Który arbuz będzie najlepszy?
#1 Wielkość
I tutaj zagadka się rozwiązuje. Nie jest aż tak istotne, jakich rozmiarów będzie owoc. Najbardziej istotne jest to, aby wybierać te najcięższe arbuzy.
#2 Ogonek
Jeśli jest suchy, możesz mieć pewność, że arbuz jest dojrzały. Jeśli jest zielony, niestety został zerwany za wcześnie i może być niedojrzały.
#3 Kształt
Okazuje się, że w świecie arbuzów można rozróżnić płeć! 'Dziewczynki' są bardziej zaokrąglone i słodsze. 'Chłopcy' natomiast mają wydłużony kształt i wodnistą konsystencję.
#4 Sieć na arbuzie
Niektóre arbuzy mają na sobie brązowy wzór, przypominający siatkę i przez to ludzie nie decydują się na ich zakup. A okazuje się, że to byłby najlepszy wybór! Otóż takie owoce miały styczność z pszczołami, co oznacza, że są słodkie!
#5 Powierzchnia
Jeśli arbuz długo leżał na ziemi, ma dużą i wyblakłą plamę. Jeśli jest niedojrzały, ma plamę białą lub jasnozieloną. Jeśli nadaje się do jedzenia, plama będzie żółta lub nawet pomarańczowa.
Udostępnij na FB