×

Co to są czosndogi? Cała Polska oszalała na punkcie tego dania!

Co to są czosndogi? Szaleństwo ogarnęło całą Polskę! Ludzie szturmują sklepy sieci Biedronka, aby kupić produkty niezbędne do przygotowania prostego, taniego i pysznego dania. Najnowsza przekąska kuchni polskiej stała się hitem Internetu i zagościła na stołach w wielu domach.

Co to są czosndogi?

Ekscytację czosndogami najmocniej można odczuć w serwisie Wykop.pl. Internauci w dosadnych i bardzo szczerych komentarzach piszą o tym, jak nowe danie zrewolucjonizowało ich życie. Jedna z użytkowniczek serwisu pisze, że jej partner tak bardzo polubił czosndogi, że nie chce już jeść niczego poza nimi.

Wykop zepsuł mi chłopa. Rano – czosndog, po południu – czosndog, nawet jak s** po czosndogu gada o czosndogu.
Mirku, który to stworzyłeś, usuń konto.

Nic dziwnego, że czosndogi tak bardzo zasmakowały Polakom, ponieważ są daniem wyjątkowym. Wymagają niewielkiej ilości składników i minimalnych umiejętności kulinarnych. Jest je w stanie zrobić absolutnie każdy, bowiem czosndogi to nic innego, jak hot dogi w bagietce czosnkowej zapieczone z dodatkiem sera żółtego.

W zależności od tego, jakim budżetem dysponujemy, można stworzyć ekonomiczną wersję czosndoga lub wariant de luxe np. z kawiorem. Potrawa do tego stopnia zasmakowała Polakom, że ze sklepów sieci Biedronka w zastraszającym tempie zaczęły znikać bagietki czosnkowe i parówki. Jedna z kasjerek miała nawet powiedzieć:

O co kur*a chodzi z tymi bagietkami?

Kto stoi za czosndogowym szaleństwem, które rozlało się na cały kraj?

Jak to się zaczęło?

Pomysł na szybką i tanią potrawę zrodził się na portalu Wykop.pl, gdy użytkownik o nazwie adekad, opublikował zdjęcie pierwszego w historii czosndoga. Idea połączenia chrupiącej bagietki czosnkowej z parówką i serem przypadła do gustu ogromnej rzeszy internautów, którzy ochoczo przystąpili do gotowania.

W krótkim czasie serwis zalały zdjęcia najrozmaitszych wersji czosndoga, a wątek zmienił się w galerię czosndogów i memów na ich temat. Miłośnicy czosndogów są zachwyceni prostą, a jednocześnie bardzo sycącą potrawą. Jest ona prawdziwym zbawieniem dla osób zapracowanych czy studentów, którzy mają ograniczone możliwości finansowe. Jeden z internautów dał temu wyraz pisząc:

Dzis poznalem znaczenie slowa „rozkosz”.

Jak się okazuje, pierwszy czosndog był dziełem przypadku, ponieważ jego autor nie wiedział co zrobić z parówkami i serem, którym kończył się okres przydatności. Gdy zorientował się, że w zamrażalniku ma jeszcze mrożoną bagietkę czosnkową, postanowił połączyć te trzy składniki w całość. Efekt kulinarnego eksperymentu okazał się zadziwiająco smakowity i trafny.

Przepis na czosndoga

Przepis na czosndogi sprowadza się do nacięcia bagietki czosnkowej, umieszczenia w niej parówki i posypania startym, żółtym serem. Potrawę można zapiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Po upieczeniu wierzch warto udekorować ulubionym sosem, prażoną cebulką, szczypiorkiem bądź rukolą.

Przeglądając wpisy z tagiem #czosndog, można znaleźć ogromną liczbę wersji tego dania. Niektórzy sugerują, że warto nieco poeksperymentować z rodzajami serów np. pleśniowymi i w ten sposób podwyższyć jakość dania. Czosndogi można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej, używając np. parówek sojowych.

Bagietki czosnkowe dostępne są w większości hipermarketów. Jeżeli nie dysponujemy bagietką czosnkową, można ją przyrządzić samemu. Wystarczy kupić kilka zwyczajnych bagietek, rozciąć je i  posmarować w środku masłem z dodatkiem rozgniecionego czosnku. Będą równie dobre, jak te gotowe ze sklepu.

Fotografie: Freepik (miniatura wpisu), Wykop

Może Cię zainteresować