×

Błędy przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler podpowiada jak ich uniknąć

Błędy przy robieniu sałatki jarzynowej są bardziej powszechne, niż mogłoby się wydawać. Wiele osób nie ma pojęcia, jak naprawdę powinna wyglądać i smakować ta jakże prosta potrawa. W związku z tym, Magda Gessler postanowiła raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości. Podała przepis, który sprawdza się w każdej sytuacji.

Sałatka Olivier

Polska jest jedynym krajem na świecie, który mieszankę ugotowanych i pokrojonych warzyw oraz majonezu i przypraw określa mianem sałatki jarzynowej. W rzeczywistości potrawa ta ma korzenie rosyjskie i z tego powodu, w przeważającej części świata nazywana jest sałatką rosyjską. Z kolei, w samej Rosji nosi nazwę sałatki Olivier na cześć francuskiego kucharza – Luciena Oliver’a, właściciela restauracji Hermitage w Moskwie, który opracował jej pierwotną recepturę. Na przestrzeni lat skład sałatki bardzo ewoluował. W efekcie, dzisiejsza wersja tego dania znacznie różni się od pierwowzoru, a w różnych regionach Europy można spotkać jej rozmaite warianty.

Sałatka jarzynowa to bez dwóch zdań, jedno z podstawowych dań na Wielkanocnym stole. Niestety pomimo tego, że posiada długą historię, nie brakuje osób, które w czasie jej wykonania popełniają pewne błędy. W związku z tym, Magda Gessler postanowiła rozwiać wszelkie wątpliwości związane z przepisem. Restauratorka przyznała, że sałatka jarzynowa to element obowiązkowy Świąt Wielkanocnych.

Dla mnie nie ma wielkanocnego stołu bez sałatki jarzynowej. Pyszna tradycyjna z dodatkiem marynowanych grzybków i doprawiona musztardą. Taka jak dawniej.

Ku zaskoczeniu wielu osób, gospodyni „Kuchennych Rewolucji” oświadczyła, że do sałatki jarzynowej nie należy dodawać cebuli.

Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później jak otwieramy lodówkę to nam wyje taki gaz cebulowy. My cebuli nie używamy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Magda Gessler (@magdagessler_official)

Błędy przy robieniu sałatki jarzynowej

Magda Gessler uważa, że w przygotowaniu wyśmienitej sałatki jarzynowej bardzo istotne jest wybranie odpowiednich ziemniaków. Restauratorka stawia na odmianę śląską, charakteryzującą się intensywnie żółtym kolorem. Takie ziemniaki są kleiste, a nie mączyste, dzięki czemu z łatwością łączą się z innymi składnikami sałatki. Dla uzyskania lepszego smaku, Gessler gotuje warzywa w rosole. Oprócz marchwi, pietruszki i selera w sałatce nie może zabraknąć jajek. Warto również dodać marynatę, która nada daniu wyrazistości. Prowadząca „Kuchenne Rewolucje” przypomina, że groszek powinien być miękki.

Groszek powinien mieć miękką skórkę.

Radzi, aby zamiast mrożonego dodać ten z puszki. Magda Gessler lubi, aby w jej sałatce jarzynowej panowała różnorodność, dlatego dorzuca do niej kurki. Obowiązkowo musi się znaleźć także ogórek kiszony. Gessler radzi jednak, aby dobrze go odcisnąć.

Żeby nie płynęła.

Zdaniem restauratorki najważniejszym składnikiem sałatki jest jabłko. Na końcu całość należy doprawić cukrem, solą, pieprzem i olejem rzepakowym. Magda Gessler radzi, aby nie mieszać sałatki zbyt zamaszyście, ponieważ zniszczy się jej struktura.

Żeby te kawałki były w całości, żeby to nie była mamałyga.

Można dodać także chrzan i musztardę oraz obowiązkowo majonez. Najlepiej przygotować sałatkę jarzynową dzień wcześniej, aby wszystkie smaki mogły się „przegryźć”.

Magda Gessler była prześladowana. Dlaczego rówieśnicy jej nie lubili?

Fotografie: YouTube, Instagram, Twitter

Może Cię zainteresować

zamknij