Gość wezwał sanepid, bo nie spodobało mu się, że w kuchni pracuje ten chłopak z zespołem Downa
Andrew Ankar z Tennessee (USA) ma 20 lat i pracuje w rodzinnej restauracji. Młody człowiek, który urodził się z zespołem Downa jest cenionym pracownikiem i goście go uwielbiają. Dlatego rodzina była zdziwiona, gdy ktoś zgłosił do urzędu ds. zdrowia, że w kuchni pracuje osoba, która nie powinna mieć kontaktu z żywnością. Gdy przeczytał to Alex – starszy brat chłopaka, wpadł w szał. Nie mógł powstrzymać się przed napisaniem tego, co myśli na ten temat:
Kiedy zmarł mój tata, mój młodszy brat każdego dnia przychodził do naszej restauracji Ankar i pracował. Tak sobie radził z tym, co nas spotkało. Robił wszystko: witał klientów, sprzątał i przygotowywał sprzęt do gotowania. Pracował niestrudzenie, aby upewnić się, że nasza firma będzie przynosić zyski. Jakby tego było mało, wszystko robił z uśmiechem na twarzy.
Kiedy dowiedziałem się, że ktoś miał czelność złożyć skargę do inspektora sanitarnego na kogoś, kto ma zespół Downa, po prostu zostałem powalony. Zawrzałem i nie mogłem uwierzyć, że są na tym świecie ludzie, którzy nie mają za grosz dobroci w sercach, aby docenić kogoś tak wspaniałego jak mój brat. Fakt, że istnieją na tym świecie ludzie, którzy uważają osoby niepełnosprawne za podgatunek, obrzydza mnie.
Czasem siadam i podziwiam zdolność mojego brata do kochania każdego… nawet kogoś, kto nie zasługuje na to. On nie zna nienawiści. Gdyby ludzie, którym tak bardzo Andrew przeszkadza, mieli choć połowę empatii i zdolności, to świat byłby lepszym miejscem.
Wzywam każdego, kto to czyta, aby odsunął na bok uprzedzenia! Niezależnie od tego czy związane są z niepełnosprawnością, rasą, orientacją seksualną, religią czy czymkolwiek innym. Spróbuj odłożyć swoje uprzedzenia na bok i zacznij po prostu kochać każdego. Wierz mi, że świat byłby lepszym miejscem, gdyby każdy miał taki potencjał jak Andrew. On nie jest niepełnosprawny, my jesteśmy…
Kocham Cię dzieciaku.
Oczywiście sanepid nie znalazł niczego, co mogłoby wpływać na pracę i jakość wydawanych dań. Andrew cały czas pracuje w rodzinnej firmie i robi to najlepiej, jak tylko potrafi. Wsparcie dostał od ludzi z całego świata.