Wbiła 4 wykałaczki w ziemniaka. Żałuję, że nie znałam tych sprytnych trików z wykałaczkami wcześniej!
Z pewnością już zauważyłeś, że uwielbiamy genialne triki, które ułatwiają życie. Nie inaczej jest z rozwiązaniami, które można wykorzystać w kuchni. A jak się okazuje, jest ich naprawdę sporo. Myślę, że każdy z nas, powinien znać takich sztuczek jak najwięcej, dzięki czemu codzienne przyrządzanie posiłków będzie o wiele łatwiejszym i przyjemniejszym zadaniem. Zgadzasz się ze mną?
Dzisiaj skupimy się na wykałaczkach, które można znaleźć w każdym domu. Mogłoby się wydawać, że te niepozorne przedmioty nie mają w sobie nic wyjątkowego. Są to jednak tylko pozory!
Poniżej znajdziesz ciekawe i niestandardowe sposoby wykorzystania wykałaczek, które możesz stosować każdego dnia! Pomogą Ci one zarówno w zachowaniu świeżości warzyw, jak i w przygotowaniu niesamowitej i smacznej dekoracji! Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.
Jeśli jesteś miłośnikiem truskawek, a jednocześnie chcesz przygotować coś niesamowitego, mamy dla Ciebie pewien pomysł!
Co powiesz na urocze Truskawkowe Drzewko, które stworzysz w dużej mierze dzięki zwykłym wykałaczkom? Szczegółową instrukcję jak wykonać to cudo znajdziesz tutaj.
Nie ma lepszego sposobu, aby utrzymać świeżość produktów, jak zachowanie ich końcówek przy pomocy wykałaczek.
Chcesz przygotować ziemniaka w mikrofalówce? Za pomocą wykałaczek pomożesz mu „stanąć na nogi”, dzięki czemu ziemniak będzie świetnie przyrządzony z każdej strony.
Ta sama zasada odnosi się do masła. Jeśli chcesz zmiękczyć masło bez topienia, zamontuj dodatkowe nóżki i włóż do mikrofalówki.
Jak się okazuje, przy pomocy wykałaczek, możesz sam zająć się uprawą słodkich ziemniaków! Wystarczy, że wbijesz wykałaczki w ziemniaka i umieścisz go w słoiku z wodą. Gdy zaczną pojawiać się pędy, możesz przejść do następnego etapu. Samouczek na ten temat znajdziesz tu.
Jeśli chcesz gotować jak szef kuchni, musisz myśleć jak kucharz.
Następnym razem, gdy będziesz próbował przygotować faszerowaną pierś z kurczaka, użyj wykałaczek, aby farsz pozostał wewnątrz powstałej kieszonki.
Aby zachować świeżość ciasta, do naciętej części przyłóż kromkę chleba, którą przymocujesz za pomocą wykałaczek.
Jeśli nie chcesz, aby Twoi goście wyrzucali zużyte wykałaczki w przypadkowych miejscach, pomyśl o rozwiązaniu zaprezentowanym poniżej!
Używając wykałaczek, możesz również sprawdzić czy Twój wypiek jest już gotowy. Co musisz zrobić?
Otóż wystarczy, że włożysz wykałaczkę w ciasto i jeśli po jej wyciągnięciu będzie ona czysta, to znak, że ciasto jest już gotowe!