Salmonella w maśle! GIS ostrzega, że jego spożycie grozi poważnym zatruciem
Salmonella w maśle! Jeśli masz ten produkt w swojej lodówce, lepiej szybko się go pozbądź. Główny Inspektorat Sanitarny nakazał wycofanie popularnego masła ze sprzedaży.
Salmonella w maśle
Kolejny raz niepokojące wieści płyną z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Tym razem ostrzeżenie GIS dotyczy popularnego masła, w którym wykryto bakterie salmonelli. Mogą być one bardzo groźne dla zdrowia!
Podczas badań żywności obecność bakterii potwierdzono w jednej z pięciu skontrolowanych próbek masła.
GIS podaje szczegóły produktu. Chodzi o „Masło Extra Lumiko 200 g” z Łukowa.
- Najlepiej spożyć przed:/Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
- Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE.
Producenta powiadomiono o konieczności wycofania produktu z rynku. Państwowa Inspekcja Sanitarna o stwierdzonej niezgodności poinformowała też Inspekcję Weterynaryjną, właściwą do nadzoru nad producentem masła.
Trwa również postępowanie wyjaśniające, mające na celu ustalenie przyczyny wystąpienia stwierdzonego zagrożenia. Wydano polecenie przebadania w kierunku Salmonella spp. wszystkich partii produkcyjnych dla produktu Masło 82% (w tym wszystkie produkty o zawartości min. 82% tłuszczu mlecznego o wszystkich nazwach handlowych) będących aktualnie pod nadzorem producenta.
Zakład Lumiko tłumaczy, że do podobnej sytuacji doszło po raz pierwszy i podjęto już wszelkie działania, których celem jest ustalenie przyczyny zamieszania.
Spożycie grozi zatruciem pokarmowym
Produktu ze wspomnianej partii nie należy spożywać. Jeśli jednak został już spożyty i wystąpiły pierwsze objawy (te mogą się pojawić od 6 godzin do 10 dni po zakażeniu), należy skonsultować się z lekarzem.
Zazwyczaj na początku zatrucia występują następujące objawy:
- ból brzucha
- nudności i wymioty
- wodnista biegunka
- wysoka gorączka
- zmęczenie
- ogólne osłabienie
Pałeczki Salmonelli giną w temperaturze 60-65°C. Bardzo często występują również na skorupkach jaj oraz w surowym mięsie drobiowym.
Pałeczki są odporne na mrożenie, dlatego też mięso powinno zostać zawsze dobrze ugotowane lub upieczone, ponieważ może zawierać bakterie. Aby uniknąć zakażenia, warto również korzystać z plastikowych desek do krojenia, a po użyciu noża i deski dokładnie je wyparzyć i wymyć.