×

Nieświeży chleb pokroił i zamoczył w mleku z przyprawami. Usmażył go i zjadł ze smakiem!

Chleb (zwłaszcza ten z supermarketu) ma to do siebie, że niestety już następnego dnia od zakupu dzieje się z nim coś niepokojącego. Jest twardy jak głaz i nie da się go jeść. Zazwyczaj w takiej postaci wylądowałby w koszu, ale pokażemy Ci jak go wykorzystać i zrobić z niego coś naprawdę dobrego. W sam raz na śniadanie z przyjaciółmi!

Chleb w roli głównej!

Składniki:

  • 700 g białego chleba z poprzedniego dnia
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 80 g startego parmezanu
  • 300 ml podgrzanego mleka
  • 50 ml oleju z oliwek i oleju do smażenia
  • 3 plastry szynki gotowanej
  • pomidorki cherry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 mozzarella pokrojona w plasterki

Należy pokroić w kosteczkę chleb.

Dodaj jajko, 40 g parmezanu, mleko i przyprawy. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj.

Połowę ciasta, które powstało połóż na rozgrzaną patelnię z oliwą.

Połóż na to szynkę, pomidorki, oregano, olej z oliwy, 40g parmezanu i mozzarellę. Następnie połóż drugą część ciasta.

Połóż na górę talerzyk, a po czasie przerzuć mini pizzę na niego i odwróć strony, aby móc jeszcze położyć na patelnię.

Voila! Coś tak pysznego w tak prosty sposób. Prawda, że genialne?

Jeśli nie wiesz, jak się do tego zabrać, zobacz filmik. Smacznego!

Może Cię zainteresować