×

6 posiłków, które źle przygotowane mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Ostrożności nigdy za wiele

Co kraj to obyczaj. Nie od dziś wiadomo, że ludzie z różnych zakątków świata jedzą najróżniejsze rzeczy. I choć część z nich z pewnością jest wyjątkowo smaczna, istnieje wiele wykwintnych dań, które po niewłaściwym przygotowaniu mogą spowodować nieodwracalne szkody dla ludzkiego organizmu, a w najgorszym przypadku nawet śmierć.

Specjalnie dla nieustraszonych smakoszy przygotowaliśmy listę najbardziej niebezpiecznych potraw świata. Miejcie się na baczności!

#1 Ryba w ługu

Lutefisk to tradycyjna potrawa pochodząca z krajów skandynawskich. Marynowany dorsz jest gotowany w roztworze z ługu. Po kilka dniach ryby zostają przemywane wodą i poddawane obróbce cieplnej. W rezultacie wyglądają jak prześwitująca masa galaretowata i mają intensywny zapach. Danie to jest podawane zazwyczaj na Boże Narodzenie z gotowanymi ziemniakami i warzywami.

#2 Pikantne krewetki koktajlowe

W przeciwieństwie do klasycznych koktajli z krewetek, ten jest podawany z pikantnym sosem, który zawiera duże ilości chrzanu. Koktajl jest do tego stopnia ostry, że niektórzy stracili przytomność podczas jego próbowania.

#3 Najostrzejsze papryki świata

Naga Jolokia trafiła do Księgi Rekordów Guinnessa i jest uznawana za najostrzejszą papryczkę świata. Zawiera kapsaicynę, która może być śmiertelnie niebezpieczna. Naga Jolokia jest używana w kuchniach w minimalnych ilościach, gdyż nawet jeden gram tego produktu może doprowadzić do śmierci. Papryczki są natomiast regularnie wykorzystywane w rolnictwie do odstraszania zwierząt z uprawy i mieszkań.

#4 Usmażona tarantula

Usmażona tarantula jest lokalną potrawą w Kambodży. Miękkie mięso i chrupiąca skórka pająka smażona jest w oleju czosnkowym. W kolejce do tego dania ustawiają się zarówno miejscowi mieszkańcy, jak i turyści.

Należy być jednak wyjątkowo ostrożnym – w kłach pająków znajduje się silna trucizna. Nieprofesjonalnie przygotowane danie może prowadzić do śmierci.

#5 Trujące owoce

Bligia pospolita jest tradycyjnym składnikiem jamajskiej kuchni. W przypadku tego owocu, tylko jego miąższ jest jadalny. Niedojrzałe mogą być niebezpieczne – zawierają toksyny i niewłaściwe przygotowane mogą prowadzić do śmierci.

#6 Datura (bieluń)

Datura przez lata była uznawana za zioło lecznicze. W rzeczywistości jest to jednak toksyczna roślina. Nadużywanie nasion datury może być przyczyną utraty pamięci, zwiększonej częstotliwości bicia serca czy halucynacji. Przedawkowanie może prowadzić do śmierci.

Może Cię zainteresować