Głodowa stawka na żywienie w polskich szpitalach. Inflacja pogrąża placówki
Głodowa stawka na żywienie w polskich szpitalach jest tematem poruszanym od lat, a o żywieniu w polskich placówkach krążą już legendy. Nic dziwnego, skoro na dzienne wyżywienie pacjenta ochrona zdrowia przeznacza średnio 6-7 zł. Powiedzieć, że to stawka głodowa, to zdecydowanie za mało. Niestety, jeśli nic się pod tym względem nie zmieni, będzie jeszcze gorzej, a to za sprawą szalejącej inflacji. Szpitale coraz bardziej muszą oszczędzać na jedzeniu, co może bardzo negatywnie odbić się na powrocie do zdrowia pacjentów. Nie zapominajmy o tym, że odpowiednie żywienie jest w tym kontekście niezwykle istotne.
Wprowadzanie oszczędności i zmian jakościowych w żywieniu szpitalnym może być dla pacjentów ogromnym ryzykiem zdrowotnym, dieta w szpitalu pełni bowiem funkcję wspomagającą proces leczenia
– ostrzega Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Szalejąca inflacja
Miniony rok zapisał się w historii gospodarczej Polski jako rok rekordowego wzrostu inflacji. Główny Urząd Statystyczny podał, że wskaźnik ten wyniósł 8,6% w ujęciu rok do roku, choć w wielu przypadkach wzrost ten był zdecydowanie wyższy. Tyczy się to przede wszystkim żywności, która drożeje w szalejącym tempie.
Drożyzna pogrąża placówki
Drożyzna pogrąża m.in. szpitale, w których żywienie już wcześniej w niektórych przypadkach wołało o pomstę do nieba. W sieci krąży bowiem pełno zdjęć posiłków, jakie otrzymywali schorowani pacjenci czy kobiety, które właśnie urodziły dziecko.
Posiłków, które było dalekie lub bardzo dalekie od pełnowartościowych dań nie mówiąc już o tym, że od jakości żywienia zależy jak szybko pacjent będzie wracał do sił i zdrowia.
Głodowa stawka na żywienie w polskich szpitalach
Żywienie pacjentów finansowane jest w ramach kontraktów z NFZ. Dzienną stawkę ustala kierownik podmiotu leczniczego. Problem w tym, że >koszty leczenia i świadczeń towarzyszących jest bardzo często wyższy niż wartość kontraktu.
Ograniczenie kosztów w takim przypadku jest więc konieczne, co prowadzi do ograniczenia kosztów wyżywienia.
Dziś stawka żywieniowa na pacjenta w polskich szpitalu wynosi 10 zł, choć w rzeczywistości waha się w granicach 6-7 zł… dziennie! Nie wierzysz? W 2020 roku Sieć Obywatelka Watchdog Polska zebrała dane z ponad 500 placówek szpitalnych w całym kraju.
Na postawie zgromadzonych informacji wyciągnięto średnią, z której wynikało, że na dzienne wyżywienie jednego pacjenta przeznacza się właśnie około 7 złotych.
Inflacja rośnie, a stawki żywieniowe stoją w miejscu. Przygotowanie dziś pełnowartościowego posiłku za taką kwotę przy obecnych cenach jest nierealne. Tymczasem wciąż jest brak jakichkolwiek norm w tym zakresie, w związku z czym posiłki są przygotowywane z bardzo niskiej jakości składników o niewłaściwych wartościach odżywczych.
Głodowa stawka na żywienie w polskich szpitalach. Zdaniem dietetyków stawki żywieniowe należy niezwłocznie podnieść do kwoty nie mniejszej niż 25 złotych
Dietetycy nie mają wątpliwości, że dopiero za kwotę nie mniejszą niż 25 złotych/osobę dziennie szpitale będą w stanie serwować swoim pacjentom pełnowartościowe posiłki (nijak ma się do tego kwota 7 złotych). To z kolei przełoży się na skrócenie okresu rekonwalescencji i pobytu w szpitalu. Szybciej zwolnią się tym samym miejsca dla innych potrzebujących.