Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie jajecznicy ze szpinakiem, pomidorami i serem zapiekanej w szynce.
Składniki:
6 jajek
sól
czosnek granulowany
pieprz
2 łyżeczki masła
1/2 szklanki startego żółtego sera
2 garści szpinaku w liściach
1 pokrojony w kostkę pomidor
ok. 8 plastrów szynki babuni
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbij 6 jajek i dodaj do nich sól, czosnek granulowany i pieprz. Dokładnie rozmieszaj.
2. Rozgrzej patelnię, a następnie włóż na nią masło. Kiedy się roztopi, wlej na patelnię zawartość miski i usmaż jajecznicę. Następnie dodaj starty ser żółty, liście szpinaku i pomidory. Wymieszaj. Kiedy szpinak zwiędnie, zdejmij patelnię z ognia.
3. Na stole ułóż koło siebie 2 plastry szynki babuni. Nałóż przygotowany farsz i zawiń szynkę w rulon. Tę samą czynność powtórz z pozostałymi plastrami szynki i z pozostałym farszem. Ułóż rulony w naczyniu żaroodpornym i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 15 minut.
4. Po 15 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i przełóż rulony na talerze.