×

15 polskich dań, na które krzywią się obcokrajowcy. Według nich są ohydne!

Każdy naród ma jakieś potrawy, które dla innych są odpychające. Jednak regionalne jedzenie jest bardzo ważnym elementem poznawania kultury danego kraju. Zebraliśmy więc polskie dania ohydne dla obcokrajowców, ale które my zjadamy ze smakiem.

Polskie dania ohydne dla obcokrajowców

Jak głosi stare porzekadło: „Co kraj to obyczaj”. Na Dalekim Wschodzie zajadają się mięsem z psów i kotów. Na Cyprze zasmakowano w niewyklutych pisklakach. W Szkocji usmażą w głębokim tłuszczu wszystko, począwszy od ryby, a kończąc na batonikach Mars i kebabach.

Czym natomiast polska kuchnia obrzydza zagranicznych turystów? Możecie się zdziwić!

#1 Flaki

Niektórym na samą myśl o tej potrawie przewraca się w brzuchu. W końcu to zupa zrobiona z pokrojonych kawałków żołądka krowiego. Do tego widok flaków nie jest zbyt apetyczny i… ten zapach! Nic dziwnego, że obcokrajowcy przecierają oczy ze zdumienia, gdy jemy wnętrzności krowy, dodatkowo w zupie i jeszcze się tym zachwycamy.

#2 Ogórki kiszone

W niemal każdej polskiej kuchni można znaleźć ogórki kiszone. Pojawiają się w sałatkach i na kanapkach. Są dodatkiem do wędlin, czy wódki. Dla obcokrajowców wydaje się niepojęte, że ze smakiem zajadamy się „zgniłymi ogórkami”.

#3 Śledź

Śledzik najczęściej daje o sobie znać w czasie postu lub wigilii. Najlepiej smakuje w śmietanie i do tego ze świeżym koperkiem. Niemniej jednak, dla turystów marynowana ryba może się wydawać czymś obrzydliwym. W końcu to kolejna zgnilizna.

#4 Zsiadłe mleko

Nie ma co ukrywać, to po prostu zepsute mleko, które u niejednego obcokrajowca może wywołać odruch wymiotny. Jednak jest to danie, które polakom najczęściej kojarzy się z wakacjami. Bogaty w naturalne probiotyki nabiał to doskonały posiłek w upalne dni.

#5 Smalec

Smalec najczęściej podawany jest na wiejskim weselu. Stopionym tłuszczem świńskim smarujemy też kawałki chleba w domach. Jest to chyba najbardziej popularna potrawa w naszej kuchni. 100% tłuszczu. Wielu obcokrajowców nie może nadziwić się, że to smarowidło jest w Polsce tradycyjnym dodatkiem do kanapek. W końcu, jak można zjeść coś tak niezdrowego?

#6 Czernina

W czasach szlacheckich podanie komuś „czarnej polewki” oznaczało odmowę w jego staraniach o rękę kobiety. Głównym składnikiem tej zupy jest krew kury, kaczki lub królika. Obcokrajowcy pewnie pomyślą: „trzeba naprawdę kogoś nie lubić, by podać komuś taką zupę”. Ale wielu Polaków ceni sobie ten słodko-kwaśny smak.

#7 Kaszanka

Kiedy opowiesz o czerninie i zaczniesz mówić o kaszance, obcokrajowiec pewnie krzyknie „ZNOWU KREW?!”. To lepiej już nie wspominaj o pozostałych składnikach, którymi są kasza i podroby. A przecież czarne jedzenie jest takie apetyczne! Tylko rodacy są w stanie to przełknąć.

#8 Bigos

Jedna z uwielbianych przez polaków potraw, która, jak się okazuje, również nie przypadła do gustu obcokrajowcom. „Zgniła” kapusta, suszone grzyby i dodatek wędlin – to przecież same pyszności! Na dodatek im dłużej się „psuje”, tym lepiej smakuje.

#9 Tatar

Surowe mięso i surowe jajko podane na talerzu z cebulą i ogórkami… Co w tym dziwnego? Pewnie typowy obcokrajowej pomyśli, że Polacy to naprawdę dziwny naród. Najpierw krew, a teraz surowizna!

#10 Wątróbka

Najczęściej to danie doceniają dorośli, gdyż dzieci kręcą nosem już na sam zapach smażonej wątróbki z cebulką. Niestety dla gości z zagranicy to danie również jest mocno kontrowersyjne. Ciekawe dlaczego? Przecież to tylko wątróbka z ssaków, drobiu i ryb.

#11 Żurek

Żurek to jedna z tradycyjnych polskich zup robiona na zakwasie żytnim. Najczęściej podaje się ją do stołu podczas świąt wielkanocnych. I zapewne wtedy nie myślimy, że ktoś zupę zrobioną ze sfermentowanej mąki z dodatkiem jajka i tłustych wędlin mógłby uznać za ohydztwo.

#12 Golonka

Na widok tego dania wiele osób się wzdryga. A przecież to tylko ogromna porcja mięsa i tłuszczu wieprzowego otaczająca kość.

#13 Nóżki w galarecie

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie z ugotowanych kości z tłuszczem. Brzmi… cóż, niezbyt najlepiej. Nic dziwnego, że turyści przybywający do Polski krzywią się na samą wzmiankę o tej potrawie.

#14 Barszcz czerwony

W wielu krajach buraki ćwikłowe nie są popularnym warzywem. A nawet jeśli, to na pewno nie robi się z nich krwawej zupy, w której pływają uszy… W Polsce to wigilijny przysmak niemal u każdej rodziny.

#15 Salceson

Polskie dania ohydne dla obcokrajowców? A co powiecie na grubą kiełbasę przygotowywaną z głowiny wołowej lub wieprzowej z dodatkiem podrobów, krwi i przypraw… Już sam opis przyprawia o mdłości, a co dopiero to zjeść.

Czym zaskoczyli nas nasi czytelnicy?

Na naszym fanpage’u zadaliśmy pytanie: „Jakie 2 produkty lubisz jeść razem, podczas gdy inni nie rozumieją w ogóle takiego połączenia?”. Doczekaliśmy się mnóstwo komentarzy, a niektóre potrafią naprawdę zaskoczyć.

Oto kilka najciekawszych odpowiedzi:

O matko przypomniałam sobie, że jak byłam dzieckiem to jadłam ziemniaki z masłem i do tego piłam wodę tą z odlanych ziemniaków

Chleb z pasztetem i ketchupem

Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem

Pierogi ruskie lub z kapustą i grzybami posypane cukrem i do tego kefir. Zupa ogórkowa popijana mlekiem.

Ze mnie na przerwach śniadaniowych w pracy śmiali się że jem kanapkę z serem i szynką i przegryzam to razem z jogurtem. Teraz pracuje już sam.

Jesteście ciekawi pozostałych odpowiedzi? Możecie je sprawdzić w poniższym poście. Zachęcamy także do podzielenia się swoimi ulubionymi „wyjątkowymi” daniami.

, genialne.pl, natemat.pl, pysznosci.pl, timetravelbee.com
Fotografie: Instagram (miniatura wpisu), Instagram

Może Cię zainteresować

zamknij