×

Rodzina od 4 lat mieszka na kole podbiegunowym. Gdy zobaczysz ich dom będziesz pozytywnie zaskoczony

Ta rodzina zapragnęła odmiany. Swoje pragnienie postanowili spełnić w niecodzienny sposób.

Wśród ciszy północnej Norwegii, tuż obok koła podbiegunowego, rodzina zbudowała swój wymarzony dom. Nie był to jednak zwyczajny dom, co widać na pierwszy rzut oka.

Całość znajduje się pod szklaną kopulą. Dom chroni mieszkańców przed wpływami atmosferycznymi, jak temperatura spadająca do -30 stopni. Ponadto konstrukcja oparta jest na pomyśle permakultury.

Oznacza to, że uprawa roślin jest możliwa przez cały rok. Pomidory, ogórki, papryka, a nawet wrażliwe drzewa jak morele i kiwi wspaniale rozwijają się pod szklanym kloszem.

Dzięki takiemu rozwiązaniu rodzina żyje niezależnie od świata zewnętrznego i w zasadzie jest samowystarczalna. I właśnie taki był ich cel, gdy zdecydowali się na zmiany.

Ingrid i jej mąż Benjamin nie byli zadowoleni z życia. Ciągły bieg i życie w pośpiechu narodziło w nich determinację, by spełnić swoje marzenie.

Nazwisko rodziny Hjertefølger oznacza ‘podążać za głosem serca’ tak więc też się stało! Z czwórką dzieci zupełnie odmienili swoje życie słuchając wewnętrznego głosu.

Do budowy domu użyto naturalnych materiałów jak glina, słoma, granit czy drewno. Tylko do budowy kopuły potrzebni byli fachowcy do pomocy.

Wystrój wnętrz również został dość surowy. Jednak drewniane balustrady i odsłonięte mury dodają charakteru!

W domu wcale nie brakuje miejsca. Trzy kondygnacje mieszczą wszystko, a każdy ma własny pokój.

Jednak najpiękniejsze są dni, gdy na niebie pojawia się zorza. Dzięki szklanej kopule, ta rodzina ma doskonały widok!

Miejsce po prostu odbiera mowę! A wy, zdecydowalibyście się na tak odważny krok?

Poniżej możecie obejrzeć film z wycieczki po tym wspaniałym miejscu.

Może Cię zainteresować

zamknij