×

Jak gotować parówki? Robert Makłowicz zdradza kulinarny sekret

Jak gotować parówki? Znany kucharz i autorytet kulinarny Robert Makłowicz ujawnia ten kulinarny sekret. Na pewno do tej pory robiliście to źle.

Autorski kanał Makłowicza

Robert Makłowicz, chociaż z wykształcenia jest historykiem, zawodowo zdecydował się związać z gotowaniem. Przez dwadzieścia lat prowadził program kulinarno – podróżniczy, emitowany w TVP najpierw pod tytułem Podróże kulinarne Roberta Makłowicza, a przez następne dziesięć lat jako Makłowicz w podróży.

3 lata temu prezes TVP Jacek Kurski wyrzucił go z pracy, przysyłając wypowiedzenie kurierem i jeszcze zagroził sądem. Jacka zdenerwowało ujawnienie przez Makłowicza manipulacji i przekłamywania wypowiedzi, jakie stosuje TVP, montując swoje materiały.

W przypadku Roberta chodziło o wykorzystanie jego słów „smakuje wyłącznie słodko i doskonale”, odnoszących się do programu Bake Off. Ale ciacho, jako elementu spotu reklamowego całej „telewizji narodowej”.

Po rozstaniu z TVP Makłowicz kontynuował kulinarne podróże po świecie, tym razem dla kanału Food Network. Niestety, program Makłowicz w drodze nie porwał widzów i stacja podjęła decyzję o rozwiązaniu współpracy. W tej sytuacji Makłowicz postanowił zostać swoim własnym pracodawcą i uruchomił na YouTube kanał kulinarny, który szybko zdobył wielką popularność.

Jak gotować parówki?

Ostatnio przez godzinę odpowiadał na pytania fanów, przy okazji ujawniając frapującą tajemnicę dotyczącą parówek. Jak się okazuje, wiele osób, a być może nawet większość popełnia elementarny błąd przy ich obróbce. Błąd polega na trzymaniu parówek w gotującej się wodzie. Jeśli też tak robicie, natychmiast przestańcie!

Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego wkłada się parówki

– radzi Makłowicz.

Pod wpływem długiego gotowania parówki mogą pękać, no ale to akurat jest feler głównie estetyczny. Gorzej, że długie gotowanie parówek we wrzątku może powodować wydzielanie się szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych. Ich źródłem są sole peklujące, zawarte w większości parówek. Długa obróbka termiczna powoduje, że wytrącają się z nich substancje, które nie służą ludzkiemu organizmowi.

Z tego samego powodu nie zaleca się również grillowania, pieczenia, ani smażenia parówek. Wiele osób o tym nie wie.

Źródła: www.plotek.pl, kuchnia.wp.pl
Fotografie: Instagram, Twitter

Może Cię zainteresować

zamknij