×

Praca marzeń. Producent Nutelli poszukuje degustatora swoich smakołyków

Zastanawiałeś się kiedyś, jak wyglądałaby Twoja praca marzeń? Nie? Osobiście jesteśmy przekonani, że poniższa propozycja byłaby wymarzoną pracą dla wielu z Was. Na czym miałaby ona polegać?

Praca marzeń w popularnym przedsiębiorstwie

Włoska marka Ferrero poszukuje 90 degustatorów, z których wybierze 40 osób do… testowała półproduktów używanych w swoich wyrobach cukierniczych. Brzmi wyjątkowo smacznie, prawda? Wymagania? Tutaj też mamy miłą niespodziankę, bo jak się okazuje są naprawdę niewielkie. Firma wymaga od pracowników umiejętności obsługi komputera oraz braku alergii na kakao, orzechu itp. składniki. Ważnym aspektem jest również brak nałogów. Ferrero argumentuje to tym, że mogłyby one wpłynąć na zaburzenie zdolności sensorycznych, a więc takich zmysłów jak zapach, smak czy wzrok, a co za tym idzie, rozróżnienie kolorów danych produktów.

Czas pracy

Tutaj również mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Na pracę na wcześniej wspominanym stanowisku poświęcisz jedynie dwa dni w tygodniu i… dwie godziny dziennie! Wyobrażasz sobie, ile będziesz mieć wolnego czasu? Zanim jednak osoba zatrudniona zostanie oficjalnie uznana za degustatora, przejdzie specjalne, 3-miesięczne szkolenie. Jego głównym celem będzie udoskonalenie zmysłu smaku i węchu. Ważną rolę będzie odgrywać również odpowiednie słownictwo, dzięki któremu dana osoba będzie mogła ubrać odpowiednio w słowa odczucia pojawiające się podczas degustacji.

Minusy pracy jako degustator Ferrero

Czy ta praca ma jakieś minusy? Ciężko mówić tutaj o minusach, jednak i w tym przypadku można by się było czegoś przyczepić. Wiele osób uważa, że minusem jest miejsce pracy, które mieści się w małym miasteczku Alba w północnej części Włoch. To właśnie tutaj swoją główną siedzibę ma znana na całym świecie firma Ferrero.

Polecane

Może Cię zainteresować