Jak pić tequilę – najlepsze metody

Tequila to popularna na całym świecie wódka meksykańska, produkowana ze sfermentowanego soku agawy. Znana była już za czasów Azteków a zgodnie z oficjalnie obowiązującymi normami, powinna posiadać moc w granicach od 35% do 55%. Klasyczna, oryginalna i najlepsza tequila posiada dwie odmiany – srebrną i złotą. Różnią się one aromatem, smakiem, okresem leżakowania a także sposobem spożycia. Oto kilka pomysłów na to jak pić tequilę.

Podstawa to sól i limonka

Srebrna tequila to tańsza i najbardziej popularna jej odmiana, która poddawana jest wyłącznie dwóm destylacjom (czasem nawet tylko jednej) i zwłaszcza ze względu na cenę bywa najchętniej wybieraną przez klientów. Jej piciu, w klasycznej postaci, powinna towarzyszyć sól oraz limonka. Jaka jest kolejność spożywania tych składników? Na początek należy potrzeć limonką dłoń w miejscu nasady palca wskazującego. Następnie posypać je solą. Weź kieliszek, nabierz powietrza, zliż sól i zapij ją tequilą – wychylając cały kieliszek na raz. Następnie szybko zagryź limonką (pokrojoną w ósemki). Znawcy twierdzą, iż należy przy tym zachować kamienną twarz, by móc się uznawać za prawdziwego smakosza. W przypadku lepszych gatunków tej wódki, zalecane jest picie jej bez żadnych dodatków.

jak pić tequileUdostępnij

Wariacja na temat – czyli jak się pije złotą tequilę

Wersja złota posiada wiele odmian, które różnią się długością i sposobem leżakowania jak również innymi (najczęściej marketingowymi) niuansami. Gatunek ten można spożywać zgodnie z powyższym opisem, bądź wprowadzić urozmaicenie w postaci zamiany limonek na pomarańcze a soli na cynamon. Wersja mniej drażniąca dla naszych kubków smakowych a jednocześnie pozwalająca na uniknięcie rutyny. Sposób postępowania jest taki sam, jak w przypadku opisanym w wersji srebrnej.

Z czym pić tequilę w drinkach

Wytrawni smakosze, którzy uważają tworzenie połączeń smakowych jako profanację alkoholu dobrej jakości, wyrażają ubolewanie nad dodawaniem tequili do drinków. Jej specyficzny aromat, pozwala jednak na to, by znakomicie wzbogacić różne mieszanki. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest Tequila Sunrise. Jak ją przyrządzić? Potrzebujesz:
• 50 ml tequili
• 100 ml soku pomarańczowego
• 10 ml grenadyny
Kostki lodu zalewasz tequlią i sokiem, mieszasz w shakerze i przelewasz do szklanki (najlepiej wysokiej o zwężanym dnie). Następnie powoli wlewasz grenadynę, która powinna delikatnie osiąść na dnie. Doskonale prezentuje się z palemką i plasterkiem ulubionego cytrusa.

Królowa Margarita, czyli jak się pije tequile

Jeden z najsłynniejszych drinków, znany i ceniony na całym świecie to Margarita. Tworzy się go właśnie na bazie tequili. Oto sprawdzony przepis na jego uzyskanie:
• 50 ml tequili
• 20 ml likieru pomarańczowego (np. triple sec)
• 20 ml soku z limonki
To podstawa, do której można dodawać praktycznie nieograniczoną liczbę wariacji. W sezonie wiosennym, polecamy Margaritę truskawkową. Wzbogać powyższy przepis o 200 g zmiksowanych, świeżych truskawek oraz łyżeczkę cukru trzcinowego. Podobnie możesz postąpić z arbuzem, kiwi (świetnie komponuje się z aromatyczną bazylią) czy malinami. Zawsze posiłkuj się solidną porcja lodu, który nada drinkowi jeszcze bardziej wyrazisty smak. Pamiętaj też o tym, że nie może być mowy o prawdziwej Margaricie, jeżeli nie postarasz się o wykonanie crusta na kieliszku. Najlepiej zrobić to pocierając sokiem z limonki jego brzeg i zanurzając w soli. Zachwyt gości masz gwarantowany.

Fotografie: pixabay.com