×

Drogocenne odkrycie w Małopolsce. Zebrał ponad 3 kg w 1,5 godziny

Ceni się je ze względu na intensywny aromat i wytrawny, specyficzny smak. Są rzadko spotykane, przez co uchodzą za jedne z najdroższych grzybów na świecie. Tym bardziej zaskakuje to drogocenne odkrycie w Małopolsce. Mieszkaniec Trzebini w ciągu półtorej godziny zebrał w lesie ponad 3 kg trufli!

Drogocenne odkrycie w Małopolsce

Trufle kojarzą się nam głównie z Morzem Śródziemnym, Francją i Włochami. Gdy okazało się, że te niezwykłe grzyby można spotkać również w Polsce, odkrycie to bardzo ucieszyło polskich restauratorów. Trufle stanowią prawdziwy rarytas. Można ich skosztować tylko w najlepszych restauracjach, płacąc za to krocie. Cena trufli w dużej mierze wynika ze skomplikowanego procesu zbierania tych grzybów. Trufle rosną pod ziemią na głębokości 10-20 cm. By je zlokalizować, niejednokrotnie korzysta się z pomocy specjalnie wyszkolonych psów lub świń.

Niektórzy doskonale radzą sobie bez pomocy zwierząt. Udowodnił to pan Paweł – mieszkaniec Trzebini.

Ponad 3 kg trufli

O drogocennym odkryciu w małopolskiej Trzebini poinformował serwis o2.pl. Pan Paweł w rozmowie z portalem pochwalił się swoimi zbiorami. Mężczyzna podczas jednej wizyty w lesie zebrał aż 3,2 kg trufli! Jak to zrobił?

Archiwum prywatne

Archiwum prywatne

Wystarczą mi obserwacje przyrody. Podobnie jak w filmie „Pig” z Nicolasem Cage’em. On miał świnkę, ale sobie świetnie radził również bez świnki. Ja ani świnki, ani pieska nie potrzebuję

– tłumaczy rozmówca o2.pl.

W rzeczywistości to spore doświadczenie przynosi tak niezwykłe rezultaty. Pan Paweł już od 12 lat zajmuje się zbieraniem trufli. Jak sam przyznaje, zbieranie zwykłych grzybów przestało być dla niego opłacalne.

Mężczyzna traktuje zbieranie trufli jako hobby, ale nie jest tajemnicą, że akurat na tej „pasji” można sporo zarobić. Mimo to pan Paweł twierdzi, że ma powody do narzekania, ponieważ w Polsce sprzedaż trufli wcale nie jest aż tak dochodowym biznesem, jak mogłoby się wydawać. W Polsce nie występują białe trufle, a to one są najrzadsze i najdroższe. Kilogram tego grzyba kosztuje nawet kilka tys. euro.

Za granicą takie trufle są warte 250-300 euro [1200-1400 zł] za kilogram. Wszystko zależy od tego, komu sprzedawane są grzyby, i czy sprzedaż przeprowadzana jest przez pośredników. W Polsce wyceniane są na znacznie mniej

– zaznacza mężczyzna.

Źródła: www.o2.pl