×

Czym pryskają mandarynki? Chemiczka bije na alarm!

Święta Bożego Narodzenia pachną choinką, korzennymi przyprawami, pieczonym ciastem i cytrusami. Niektórzy wprost nie wyobrażają sobie świętowania bez mandarynek, które nie tylko wspaniale pachną, ale i są źródłem wielu witamin. Tylko czy mandarynki to na pewno „samo zdrowie”? Czym pryskają mandarynki, by dłużej zachowały świeżość? Chemiczka ostrzega rodziców!

Czym pryskają mandarynki?

Obłędnie pachną, są smaczne, a do tego zdrowe —  nic dziwnego, że ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubi mandarynek. Czasami jemy je na surowo, czasami wykorzystujemy je na inne sposoby, np. dodając skórkę do ciasta. Na co dzień raczej nie zastanawiamy się, co tak naprawdę zjadamy. Portal WP abcZdrowie przypomina, że owoce wcale wcale nie muszą być tak zdrowe, jak nam się wydaje. Ba – mogą nam bardzo zaszkodzić!

Owoce pryskane są także środkami grzybobójczymi, które mogą w swoim składzie mieć tiabendazol i imazil, czyli substancje potencjalnie rakotwórcze, mogące uszkodzić układ nerwowy, a nawet powodować niepłodność.

— czytamy na portalu WP abcZdrowie.

Większość z nas podczas zakupu nie analizuje tego, co napisano na etykiecie produktu. Mama Chemik przypomina, że jednak warto to zrobić, przynajmniej wtedy, gdy wkładamy do koszyka cytrusy. Zdarza się, że na etykiecie znajduje się wyraźne ostrzeżenie, że skóra owoców nie nadaje się do spożycia.

Jeśli kupujecie cytrusy luzem, to etykieta jest na kartonie lub skrzynce, w której one leżą. Tam zdarzają się również napisy 'skórka niejadalna’. No ale kto to czyta?

— przestrzega chemiczka.

Unikaj ich jak ognia

Mandarynki są bogate m.in. w witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas i magnez. Są również silnym przeciwutleniaczem, który walczy z nadmiarem rakotwórczych wolnych rodników. Dlatego nie rezygnujmy z jedzenia mandarynek, pamiętajmy jednak o zdrowym rozsądku podczas zakupów.

Pod żadnym pozorem nie spożywaj skórki owoców, jeśli na etykiecie zauważysz te substancje:

  • imazalil,
  • pirimetanil,
  • propiconazol,
  • tiabendazol

Mandarynki, które trafiają do naszego kraju, najczęściej pochodzą z Hiszpanii czy Portugalii. Zrywa się je bardzo wcześnie, a potem odpowiednio zabezpiecza, by przetrwały transport.

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Specjaliści radzą, by myć owoce nawet wtedy, gdy mamy zamiar obrać je ze skórki. Najlepiej dokładnie wyszorować mandarynki pod gorącą wodą. Niektórzy radzą też, by użyć płynu do mycia naczyń.

Fotografie: Instagram, Pixabay (miniatura wpisu), www.instagram.com, pixabay.com