Już nigdy nie kupisz gotowego lodu. Z tym sposobem uzyskasz krystalicznie czyste kostki!

Jeśli chcesz zachwycić swoich gości niezwykłym drinkiem to poszukaj ciekawego przepisu, przygotuj, a na koniec wrzuć do niego lód, o którym będzie właśnie ten artykuł. Warto spróbować, bo wygląda naprawdę efektownie!

Krystalicznie czysty lód

Po sieci krąży cała masa przepisów na taki krystaliczny lód, jednak niektóre z nich wymagają bardzo długiego nakładu pracy, a jeszcze inne po prostu nie mają aż tak dobrych wyników… Dlatego albo zaopatrz się w drogą maszynę do robienia lodu albo skorzystaj z naszej porady. Podpowiemy Ci, że druga opcja jest dużo tańsza :)

Udostępnij

Najlepszym sposobem na uzyskanie krystalicznie czystych kostek lodu jest tzw. zamrażanie kierunkowe. Wszystko, co do tego potrzebujesz to przefiltrowana woda, malutka plastikowa lodówka przenośna i „trochę” miejsca w zamrażarce…

Zacznijmy od tego, że zwykłe kostki lodu są matowe ze względu na pęcherzyki powietrza, które zostały w nich uwięzione. Nawet jeśli zagotujesz wodę 2 razy, nie będziesz w stanie pozbyć się z niej całego powietrza…

Udostępnij

Z kolei gdy lód zaczyna zamarzać w takiej lodówce z izolowanym dnem oraz bokami, popycha powietrze w jednym kierunku – ku spodowi. Dzięki temu jesteś w stanie otrzymać spory kawałek krystalicznie czystego lodu. Wystarczy pozbyć się matowej części.

Pamiętaj, żebyś nie pozwolił na zamarznięcie całej wodzie, dzięki temu po prostu wyciągniesz z lodówki warstwę kryształowego lodu. Będzie ona wprost idealna do pokrojenia na kostki o dowolnej wielkości!

Udostępnij

Zastanawiasz się, po co miałbyś poświęcać tyle czasu i miejsca w zamrażarce tylko po to, aby mieć krystalicznie czyste kostki lodu?

Musisz wiedzieć, że mają one więcej zalet niż mogłoby Ci się wydawać…

Przede wszystkim ładniej wyglądają (ale to już wiesz…). Dodatkowo są zimniejsze i znacznie lepiej ochładzają Twoje napoje i drinki. Zapytasz, jak to możliwe? Pamiętaj o tym, że w tych matowych znajduje się więcej pęcherzyków powietrza – wszystko jasne prawda? Kolejną ich zaletą jest to, że roztapiają się o wiele wolniej. Chcesz więcej? Dzięki temu, że wolniej się roztapiają nie rozcieńczają tak szybko tego, co pijesz.

Udostępnij

Krótka, ale dokładna instrukcja:

Potrzebujesz:

  • Małej, przenośnej lodówki lub izolowanego pojemnika bez zamknięcia
  • Przefiltrowanej wody
  • Długiego ząbkowanego noża
  • Tłuczka do mięsa
  • Deski do krojenia

Krok po kroku…

  1. Przelej wodę do lodówki lub izolowanego pojemnika.
  2. Wstaw do dużej zamrażarki (pamiętaj, żeby nie zamykać pojemnika) na 24 godziny, ale nie dłużej, aby nie zdążyła zamrozić się całość wody.
  3. Wyjmij wszystko i „wysyp” do umywalki.
  4. Odkrój ewentualną mętną warstwę lodu. Przed wykonaniem tej czynności mocz nóż w gorącej wodzie – to ułatwi sprawę.
  5. Krystalicznie czystą część połóż na desce i zacznij kroić ją na pożądanych rozmiarów kostki. Najprościej będzie jak nadetniesz nożem około 1,5 – 2 centymetry lodu. Następnie pomożesz sobie tłuczkiem do mięsa… Właśnie tak:

Prościzna, prawda? :)

Tak wykonane kostki możesz użyć od razu, ale i równie dobrze schować do plastikowej torebki i znów włożyć do zamrażarki. Tylko pamiętaj, że wtedy wytworzy się na nich delikatna, mętna warstwa. To normalne – bo kostki w czasie dzielenia na pewno zdążą odrobinę się roztopić…

Dlatego powinieneś wyciągnąć je chwilę przed użyciem i pozwolić im „zgubić” mętny kamuflaż.

Udostępnij

Mamy nadzieję, że ta porada przyda się w sylwestrową noc :)

Udostępnij