Wystarczą trzy składniki. Powstanie deser, którym w PRL‑u zajadali się wszyscy

    W czasach, kiedy w sklepach panował niedobór słodkich przekąsek, takich jak batony czy ciastka, nasze mamy stawały na głowie, aby stworzyć coś słodkiego i pysznego w domowym zaciszu. I oto pojawiała się legenda podwórek - szyszki, przy których wspomnienia wracają na nowo.

    Szyszki z ryżu preparowanego
    Szyszki z ryżu preparowanego
    Źródło zdjęć: © Adobe Stock

    16.03.2024 09:18

    Zalogowani mogą więcej

    Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

    Ich nietypowa nazwa wywodzi się z charakterystycznego kształtu, jednak na szczęście jedynie nazwą przypominają prawdziwe szyszki. Składają się z ryżu ekspandowanego, połączonego z krówkową masą. Uderzają swoją słodyczą, lekką chrupkością i nieporównywalnym smakiem. Szyszki zawładną sercami wszystkich miłośników karmelu, niezależnie od wieku. Przy tym, przyrządzanie ich jest niezwykle proste i nie zabiera zbyt wiele czasu.

    Kolejna część artykułu znajduje się poniżej materiału wideo

    Szyszki z ryżu preparowanego

    Są takie przysmaki, na które wystarczy popatrzeć, aby powrócić do beztroskich dni młodości. Kiedy tylko moja mama zabierała się za robienie szyszek, wszyscy przyjaciele z okolicy nie mogli się doczekać, aż skończy. Czasy, kiedy PRL dominował, były okresem intensywnej kreatywności. Sklepowe półki często były puste, co skłaniało ludzi do kreatywnego podejścia i tworzenia deserów z dostępnych składników.

    Szyszki z ryżu preparowanego.
    Szyszki z ryżu preparowanego.© Adobe Stock | Monika

    Szyszki znikają w mgnieniu oka z talerza. Mają w sobie to "coś", co sprawia, że trudno jest się oprzeć kolejnej porcji. Kiedy więc spodziewasz się gości, zaskocz ich tym deserem z epoki PRL zamiast serwować klasyczne ciastka ze sklepu.

    Składniki:

    • 300 g krówek,
    • 100 g ekspandowanego ryżu,
    • 100 g masła.

    Sposób przyrządzenia:

    1. Umieść w garnku krówki wraz z masłem. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, ciągle mieszając.
    2. Oczekuj, aż masło się stopi, a krówki zmiękną, tworząc jednolitą masę.
    3. Podgrzewaj całość około 10 minut, nie przerywając mieszania, aby połączyć masło z krówkami adekwatnie.
    4. Usuń garnek z ognia i wsyp do niego ekspandowany ryż. Starannie wymieszaj.
    5. Z uwagi na wysoką temperaturę masy, możesz odczekać moment przed przystąpieniem do formowania szyszek.
    6. Formuj z masy kulki o wielkości orzecha włoskiego i umieszczaj je na papierze do pieczenia.

    Po krótkim czasie potrzebnym, aby masa mogła stwardnieć, szyszki będą gotowe do podania. Smacznego!

    Źródło artykułu:PAP
    przepispopularne potrawykuchnia prl
    © Popularne.pl
    ·

    Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.