Chałwa z PRL-u. Przywracamy do życia przepis na słodki relikt przeszłości

Przekraczając próg sklepu, nasze oczy natychmiast zwracają uwagę na przepełnione różnorodnymi słodkościami regały. Ogromna różnorodność sprawia, że wybór jednej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem. Nie zawsze mieliśmy takie możliwości. W epoce PRL, każda słodka przekąska była traktowana jak skarb. Wśród nich znajdowała się chałwa domowej roboty, której recepturę dzisiaj przybliżamy.

Domowa chałwa jak z PRL-u.Domowa chałwa jak z PRL-u.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Grabowska-Krupa
SKOMENTUJ

Słodka, kleista, delikatna, pełna aromatu. Czy to w wersji czekoladowej, waniliowej czy tej tradycyjnej, chałwa zawsze skutecznie zaspokajała pragnienie czegoś słodkiego. Mówimy tutaj oczywiście o chałwie, jednym z najbardziej wyjątkowych smakołyków, którego z przyjemnością kosztowano w czasach PRL.

Tradycyjnie przygotowana chałwa powstaje z rozdrobnionych ziaren sezamu i karmelu. Chociaż jest to pożywka wysokokaloryczna, to dostarcza mnóstwo wartości odżywczych, które pomagają opóźnić procesy starzenia, a nawet... poprawiać widzenie. Która chałwa jest najkorzystniejsza dla zdrowia? Jak wykonać chałwę domową? Oto nasze wyjaśnienie.

Tekst kontynuuje się po materiale video

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Zapomniany słodycz z PRL-u znowu wraca do łask

Chałwa to nie specjał pochodzący z Grecji czy Turcji, jak mogłoby się wydawać, ale z Indii. Tamtejsza kultura zapoczątkowała masową produkcję tego smakołyka, lecz to Grecy odpowiedzialni są za jego popularyzację w Europie. W Polskę ta słodka przyjemność trafiła w drugiej połowie XX wieku, tuż po zakończeniu II wojny światowej i błyskawicznie zdobyła serca Polaków.

Chałwa domowa bazuje tylko na dwóch składnikach — ziarnach sezamu oraz karmelu. Prażone ziarna sezamu są mielone na jednolitą masę, do której następnie dodaje się karmel. Tak przygotowaną masę przekłada się do pojemnika, a później chłodzi w lodówce, aby zastygła. Po kilku godzinach przechodzi w stan kruchego, słodkiego i lepkiego przysmaku, zadowalając największe słodkie pragnienia.

Mimo że główne składniki chałwy to tłuszcz i cukier, przysmak ten jest zdrowy, gdyż ziarna sezamu są bogate w tłuszcze nienasycone z grupy omega oraz witaminy A, B, E, magnez i fosfor. Są one silną dawką antyoksydantów, hamujących procesy starzenia oraz neutralizujących wolne rodniki.

Konsekwentne delektowanie się chałwą ma szereg korzyści zdrowotnych. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu systemu trawiennego, a także wspiera wzrok. W niektórych kulturach jest uważana za afrodyzjak – nasiona sezamu podnoszą potencję. Jednakże, nie należy jej spożywać bez umiaru. W 100 g klasycznej chałwy znajduje się aż 468 kcal. Wersje z dodatkami, jak orzechy, pistacje czy czekolada, są jeszcze bardziej kaloryczne.

Domowa chałwa — przepis

Chałwa domowa to ukochany przysmak dzieci, które dorastały w PRL. Była przyrządzana przez nasze mamy i babcie i w takiej postaci jest najbardziej korzystna dla zdrowia. Przygotowanie chałwy w domowym zaciszu jest niezwykle proste i ekonomiczne. Pokazujemy, jak stworzyć autentyczną chałwę domową.

Składniki:

  • 200 g ziaren sezamu,
  • 3 łyżki miodu,
  • opcjonalnie: preferowane dodatki, np. pistacje, liofilizowane maliny, orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna sezamu należy uprażyć na suchej patelni przez około 2-3 minuty, uważając aby się nie przypaliły.
  2. Po uprażeniu ziarna należy przesunąć do misy i pozwolić im ostygnąć.
  3. Ochłodzone ziarna przesypujemy do malaksera, młynka kawowego lub moździerza i rozdrabniamy na jednolitą, kremową konsystencję.
  4. Następnie dodajemy do nich miód oraz wybrane dodatki i całość dokładnie mieszamy.
  5. Przygotowaną masę przekładamy do małego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce przez 5-6 godzin, najlepiej przez całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Koala sam wszedł do domu. Czekał w sypialni
Koala sam wszedł do domu. Czekał w sypialni
Pentagon ujawnia raport. Bliskie spotkanie z niezidentyfikowanym obiektem nad Nowym Jorkiem
Pentagon ujawnia raport. Bliskie spotkanie z niezidentyfikowanym obiektem nad Nowym Jorkiem
Włoskie miasto ma dość turystów. Będziesz miał problem ze znalezienim noclegu
Włoskie miasto ma dość turystów. Będziesz miał problem ze znalezienim noclegu
Co za odkrycie! Gigantyczny morski stwór jest widoczny z kosmosu
Co za odkrycie! Gigantyczny morski stwór jest widoczny z kosmosu
Tych psów nie chcecie. Specjalista w końcu to powiedział
Tych psów nie chcecie. Specjalista w końcu to powiedział
Pilne ostrzeżenie. Bakterie w popularnych burgerach
Pilne ostrzeżenie. Bakterie w popularnych burgerach
Policja poszukuje mężczyzny z "mocnym akcentem". Ugryzł kobietę
Policja poszukuje mężczyzny z "mocnym akcentem". Ugryzł kobietę
Ruszą kontrole. Masz w domu? Możesz stracić sporo pieniędzy
Ruszą kontrole. Masz w domu? Możesz stracić sporo pieniędzy
Skandal w armii. Żołnierze przyłapani w bojowym śmigłowcu
Skandal w armii. Żołnierze przyłapani w bojowym śmigłowcu
Najbardziej niebezpieczne miejsce. Tak umiera większość ludzi
Najbardziej niebezpieczne miejsce. Tak umiera większość ludzi
Szok w salonie BMW. Sprzedawca bał się o życie
Szok w salonie BMW. Sprzedawca bał się o życie
Konsekwencje masowych zwolnień w Spotify. Co zaskoczyło prezesa firmy?
Konsekwencje masowych zwolnień w Spotify. Co zaskoczyło prezesa firmy?