Jak rozpoznać świeże mięso w sklepie? Prosty trik Ci w tym pomoże

    W większości sklepów na półkach znajdujemy mięso, które zostało już wcześniej pokrojone i zapakowane w plastikowe pojemniki. Taka forma uniemożliwia weryfikację jego jakości w momencie zakupu. Niemniej jednak, istnieje łatwa metoda, dzięki której możesz sprawdzić, co dokładnie kryje się w opakowaniu. Warto zastosować tę technikę podczas kolejnych zakupów.

    Prosty test może cię uratować przed nieudanym zakupem
    Prosty test może cię uratować przed nieudanym zakupem
    Źródło zdjęć: © Adobe Stock

    16.03.2024 11:44

    Zalogowani mogą więcej

    Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

    Tak oszukują producenci mięs. Nie daj się nabrać na ich sztuczki

    W ofercie sklepów znajdziemy szeroki asortyment mięsnych wyrobów. Często są one pakowane w próżni, co przyczynia się do ich dłuższej trwałości. Dostępne są zarówno pokrojone wcześniej mięsa, takie jak schab, pierś z kurczaka, polędwica z indyka czy kawałki wołowiny.

    Bywa, że producenci stosują pewne sztuczki, by uczynić swój produkt bardziej atrakcyjnym. W przeźroczystych opakowaniach na pierwszy plan wykładają atrakcyjne kawałki, podczas gdy te mniej estetyczne ukryte są na dole. Wybierając mięso, warto zwrócić uwagę na wszystkie kawałki w opakowaniu.

    Jak sprawdzić jakość mięsa, które jest już zapakowane?

    Mimo że mięso jest prezentowane w sklepach w zamkniętych opakowaniach, istnieje sposobność weryfikacji jego jakości przed dokonaniem zakupu. Skorzystaj z niej przy okazji następnych zakupów i upewnić się, czy nie padłeś ofiarą nieuczciwych praktyk producentów.

    Aby ocenić jakość mięsa wystarczy lekko potrząsnąć opakowaniem, co pozwoli na dokładniejsze przyjrzenie się zawartości. Jeżeli spostrzeżesz nieświeże elementy mięsa, najlepiej odłóż produkt na miejsce lub od razu zawiadom personel sklepu. Natomiast mięso, które właściwie się prezentuje, możesz dodać do koszyka z zakupami, nie zapominając jednak o sprawdzeniu etykiety pod kątem potencjalnych dodatków chemicznych, które mogłyby negatywnie wpłynąć na zdrowie.

    Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

    Źródło artykułu:PAP
    mięsozakupytest
    © Popularne.pl
    ·

    Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.