Wątróbka niczym najlepszy gulasz? Wystarczy dodać kilka składników

    Wątróbka niczym najlepszy gulasz? Wystarczy dodać kilka składników

    Wątróbka po żydowsku
    Wątróbka po żydowsku
    Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SADIQ ALKHATER
    03.03.2024 09:44

    Wątróbka z cebulą to perła w koronie polskiego kulinarnego dziedzictwa. Potrawy z podrobów są nie tylko zdrowe, ale również wyjątkowo korzystne dla portfela. Idealne do stworzenia wspaniałego gulaszu, echo smaku, którego przywodzi na myśl przysmaki prosto z Węgier. Przedstawiam sposób na jego wykonanie.

    Zaledwie parę dekad temu podroby triumfowały na stołach, jednak zdaje się, że nieco odeszły w zapomnienie, co jest wielką stratą. Są one skarbnicą białka o niskiej kaloryczności, a także zawierają bogactwo witamin i minerałów.

    Wątróbka cieszy się renomą jednego z najbardziej wartościowych oraz apetycznych mięs. Jest zasobna w białko, witaminy grupy B, a także witaminę A, D, E i K. Jest niezwykle odżywcza i prosta w przyrządzeniu oraz, co ważne, ekonomiczna. Za kilogram wątróbki drobiowej zapłacimy około 14 złotych. Można ją zużyć do zrobienia gulaszu, który smakuje jak... wołowina po burgundzku. Zachęcam do wypróbowania przepisu na wyrafinowaną wątróbkę, naprawdę warto.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wykwintna wątróbka z trzema dodatkami. Zakochasz się od pierwszego kęsa

    Wątróbka stanowiła kulinarny hit czasów PRL-u, oferując dziesiątki sposobów przyrządzenia. Jak się wielu zgodzi — najlepiej prezentowała się serwowana z cebulą. W niektórych tradycjach dodawane było jabłko, które nieco łamało jej smak.

    Parę lat temu wątróbka straciła na popularności, oskarżana o podnoszenie poziomu "złego" cholesterolu i zawieranie substancji potencjalnie rakotwórczych. Czy to jednak prawda? Absolutnie nie. Wątróbka jest źródłem witamin oraz żelaza. Charakteryzuje się niską kalorycznością (130 kcal na 100 g) i zawartością łatwo przyswajalnego białka. Obecnie wraca do łask gospodarstw domowych, zaleca się jej spożycie minimum raz w tygodniu.

    Jeśli nie przepadasz za wątróbką, ten przepis z pewnością odmieni twoje zdanie. Mięso robi się miękkie, soczyste i przypomina iście pieprzną odmianę wołowiny po burgundzku. Odkryj przepis na wyjątkową wątróbkę, która zaskoczy nawet najbardziej wymagających.

    Wątróbka po żydowsku — przepis

    Składniki:

    • 500 g wątróbki drobiowej,
    • 500 g pieczarek,
    • 3 łyżki płynnego miodu,
    • 1 cebula,
    • sól,
    • pieprz,
    • dodatkowo: smalec gęsi, natka pietruszki, łyżka octu winnego.

    Sposób przygotowania:

    1. Wątróbkę przemyj, osusz i pokrój w drobne kawałki.
    2. Cebulę obierz i potnij na półksiężyce. Pieczarki oczyść i pokrój na grube kawałki.
    3. Na patelni rozgrzej i rozpuść smalec (można użyć oleju). Dodaj cebulę i smaż do momentu, gdy nabierze złotego koloru. Wprowadź do niej pieczarki.
    4. Użyj dodatkowej patelni do rozpuszczenia porcji smalcu. Na niej przesmaż wątróbkę z obu stron.
    5. Przesmażone podroby przełóż do patelni z cebulą i pieczarkami. Kontynuuj smażenie przez krótki czas.
    6. Dodaj miód i łyżkę octu winnego.
    7. Dopraw potrawę według smaku solą i pieprzem przed końcem smażenia.
    8. Serwuj posypane posiekaną natką pietruszki.
    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
    Zobacz także