Zaskocz swoją rodzinę indyjskimi kotlecikami. Wprost rozpływają się w ustach

Indyjskie kulki ziemniaczane stanowią wyśmienity pomysł na obiad wegetariański, pełen aromatycznych przypraw. Są nie tylko smaczne, ale również łatwe w przygotowaniu, zdobywając tym samym uznanie miłośników indyjskich specjałów oraz tych, którzy poszukują nowinek smakowych.

Indyjskie kotleciki - PysznościIndyjskie kotleciki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Przepisy kuchni indyjskiej przyciągają swoją różnorodnością przypraw oraz intensywnymi aromatami. Wśród nich znajdziemy także wiele wegetariańskich propozycji o niepowtarzalnym smaku. Moją szczególną uwagę zwróciły aloo tikki - proste kotleciki przygotowywane z ziemniaków i zielonego groszku.

Indyjskie kotleciki ziemniaczane

Te pachnące kotleciki są doskonałe na różnorodne okazje. Wyśmienicie sprawdzają się jako główne danie na obiad czy kolację, ale także mogą być pikantnym starterem na różnego rodzaju przyjęciach. Można je serwować z ryżem, chlebkiem naan albo świeżą sałatką. U nas w domu często stosuję je także jako bazy do wegetariańskich burgerów.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 200 g zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 1 papryczka chilli,
  • 2 łyżeczki garam masala,
  • 1 łyżeczka kminu,
  • około 3 cm kawałka imbiru,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 cebule dymki,
  • kolendra,
  • 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Rozpoczynam od utarcia imbiru, a potem siekam chilli, cebulę, czosnek, natkę kolendry oraz dymkę.
  2. Na patelni podsmażam cebulę, czosnek oraz chilli, kontrolując moc palnika, aby nic się nie przypaliło.
  3. Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach, następnie odstawiam do ostygnięcia.
  4. Po ostudzeniu obieram je i miażdżę za pomocą tłuczka.
  5. Marchewkę kroję w kostkę i dodaję do ziemniaków razem z groszkiem (najlepiej użyć z mrożonki), tartym imbirem, podsmażonymi warzywami, kminem, garam masala, posiekaną kolendrą, dymką oraz mąką.
  6. Z tak przygotowanej mieszanki formuję małe kulki (o średnicy 3-4 cm), które lekko spłaszczam.
  7. Następnie obtaczam je w bułce tartej i smażę na gorącym oleju do momentu uzyskania złotego koloru.

Te małe indyjskie specjały z pewnością zaskoczą każdego poszukiwacza egzotycznych doznań smakowych. Są ekonomiczne, proste w przygotowaniu i oferują bogactwo aromatów, którym trudno się oprzeć.

Wybrane dla Ciebie

Koala sam wszedł do domu. Czekał w sypialni
Koala sam wszedł do domu. Czekał w sypialni
Pentagon ujawnia raport. Bliskie spotkanie z niezidentyfikowanym obiektem nad Nowym Jorkiem
Pentagon ujawnia raport. Bliskie spotkanie z niezidentyfikowanym obiektem nad Nowym Jorkiem
Włoskie miasto ma dość turystów. Będziesz miał problem ze znalezienim noclegu
Włoskie miasto ma dość turystów. Będziesz miał problem ze znalezienim noclegu
Co za odkrycie! Gigantyczny morski stwór jest widoczny z kosmosu
Co za odkrycie! Gigantyczny morski stwór jest widoczny z kosmosu
Tych psów nie chcecie. Specjalista w końcu to powiedział
Tych psów nie chcecie. Specjalista w końcu to powiedział
Pilne ostrzeżenie. Bakterie w popularnych burgerach
Pilne ostrzeżenie. Bakterie w popularnych burgerach
Policja poszukuje mężczyzny z "mocnym akcentem". Ugryzł kobietę
Policja poszukuje mężczyzny z "mocnym akcentem". Ugryzł kobietę
Ruszą kontrole. Masz w domu? Możesz stracić sporo pieniędzy
Ruszą kontrole. Masz w domu? Możesz stracić sporo pieniędzy
Skandal w armii. Żołnierze przyłapani w bojowym śmigłowcu
Skandal w armii. Żołnierze przyłapani w bojowym śmigłowcu
Najbardziej niebezpieczne miejsce. Tak umiera większość ludzi
Najbardziej niebezpieczne miejsce. Tak umiera większość ludzi
Szok w salonie BMW. Sprzedawca bał się o życie
Szok w salonie BMW. Sprzedawca bał się o życie
Konsekwencje masowych zwolnień w Spotify. Co zaskoczyło prezesa firmy?
Konsekwencje masowych zwolnień w Spotify. Co zaskoczyło prezesa firmy?