Niezwykle chuda i smaczna ryba. Często o niej zapominamy

Chociaż mieszkańcy Pomorza od czasu do czasu delektują się tą rybą, mieszkańcy większych miast często nie zwracają na nią uwagi. Jest to jednak duża strata, ponieważ ten rodzaj ryby wyróżnia się nie tylko smakiem, ale również jest bogaty w wartości odżywcze i nie obciąża naszej diety nadmierną kaloryjnością. Niewątpliwie warto przemyśleć swoje nawyki żywieniowe i wypróbować flądrę.

Flądra - czy warto po nią sięgać?Flądra - czy warto po nią sięgać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | moonrise
SKOMENTUJ

Eksperci są zgodni co do tego, że ryby powinny być obecne w naszym codziennym menu. Wygląda na to, że ta świadomość zaczyna przenikać do społeczeństwa, ponieważ do roku 2022, mimo zmagania się z inflacją, obserwowano wzrost spożycia ryb w naszym kraju. Jest to zdecydowanie pozytywny trend, choć musimy przyznać, że jeszcze brakuje nam kilku kilogramów rocznie, aby dorównać średniej konsumpcji na poziomie europejskim.

Kurczakowe szaszłyki układam na ziemniaczanych łódeczkach i wkładam do piekarnika. Palce lizać!

Kolejnym aspektem jest wybór konkretnych gatunków ryb przez Polaków. U nas najbardziej popularne są mintaj, śledź i makrela, a tuż za nimi znajdują się: dorsz, łosoś i pstrąg. Mimo że w tych przypadkach (przy założeniu, że wybieramy łososia dzikiego, a nie hodowlanego) unikamy ryb uznawanych za niezdrowe, jak panga czy tilapia, w dalszym ciągu pomijana jest ryba, która zasługuje na uwagę – mianowicie flądra.

Flądra to perła mórz i oceanów

Ryby mogą być klasyfikowane do trzech kategorii: zalecane, dopuszczalne i warunkowo zakazane. Bez wątpienia flądra zasługuje na miejsce w pierwszej z nich. Dlaczego? Przede wszystkim z powodu składników odżywczych, które oferuje: białko (aż 16,5 g na 100 g produktu!), sód, fosfor, wapń, magnez, a także witaminy D i E. To jednak nie koniec. Flądrze należy się uwaga również ze względu na zawartość potasu, którego jest aż 332 mg na 100 gramów produktu, co sprawia, że jest ona bardziej wartościowym źródłem tego pierwiastka niż np. pomidory.

Flądra to niewiele kalorii i dużo białka
Flądra to niewiele kalorii i dużo białka © Pexels | Geraud pfeiffer,

Flądra jest też rybą niskokaloryczną. Jej 70 kcal na 100 gramów może być kluczowym elementem diety redukcyjnej, szczególnie dzięki obecności cennego białka. Warto mieć na uwadze, że kaloryczność ryb zmienia się w wyniku ich obróbki cieplnej. Najzdrowszą metodą jest gotowanie na parze, podczas gdy smażenie jest najmniej wskazane. Jako rozsądny kompromis rekomendujemy pieczenie, co bardzo polecamy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Koala sam wszedł do domu. Czekał w sypialni
Koala sam wszedł do domu. Czekał w sypialni
Pentagon ujawnia raport. Bliskie spotkanie z niezidentyfikowanym obiektem nad Nowym Jorkiem
Pentagon ujawnia raport. Bliskie spotkanie z niezidentyfikowanym obiektem nad Nowym Jorkiem
Włoskie miasto ma dość turystów. Będziesz miał problem ze znalezienim noclegu
Włoskie miasto ma dość turystów. Będziesz miał problem ze znalezienim noclegu
Co za odkrycie! Gigantyczny morski stwór jest widoczny z kosmosu
Co za odkrycie! Gigantyczny morski stwór jest widoczny z kosmosu
Tych psów nie chcecie. Specjalista w końcu to powiedział
Tych psów nie chcecie. Specjalista w końcu to powiedział
Pilne ostrzeżenie. Bakterie w popularnych burgerach
Pilne ostrzeżenie. Bakterie w popularnych burgerach
Policja poszukuje mężczyzny z "mocnym akcentem". Ugryzł kobietę
Policja poszukuje mężczyzny z "mocnym akcentem". Ugryzł kobietę
Ruszą kontrole. Masz w domu? Możesz stracić sporo pieniędzy
Ruszą kontrole. Masz w domu? Możesz stracić sporo pieniędzy
Skandal w armii. Żołnierze przyłapani w bojowym śmigłowcu
Skandal w armii. Żołnierze przyłapani w bojowym śmigłowcu
Najbardziej niebezpieczne miejsce. Tak umiera większość ludzi
Najbardziej niebezpieczne miejsce. Tak umiera większość ludzi
Szok w salonie BMW. Sprzedawca bał się o życie
Szok w salonie BMW. Sprzedawca bał się o życie
Konsekwencje masowych zwolnień w Spotify. Co zaskoczyło prezesa firmy?
Konsekwencje masowych zwolnień w Spotify. Co zaskoczyło prezesa firmy?