Makłowicz nie dowierzał. Polacy łączą te składniki z rosołem

Robert Makłowicz, ceniony ekspert kulinarny, wyraził swoje poglądy na temat pewnych dodatków do rosołu, które według niego psują całe danie. Wyraził zdziwienie, że podawanie rosołu z pewnym bardzo powszechnym w Polsce składnikiem wydaje mu się bardziej nietypowe niż serwowanie "bijącego serca węża"". O jakim jednak dodatku mówimy?

Jakiego dodatku do rosołu nie toleruje Robert MakłowiczJakiego dodatku do rosołu nie toleruje Robert Makłowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Robert Makłowicz (screenshot)
SKOMENTUJ
Rosół to klasyczna polska zupa, której składniki mogą się różnić w zależności od części kraju. Najbardziej tradycyjna wersja zawiera makaron w kształcie nitki, mieszankę warzyw zwaną włoszczyzną i natkę pietruszki. Dla wielu nie do pomyślenia jest dodawanie do tego wywaru sztucznych wzmacniaczy smaku, np. kostki rosołowej czy płynnych przypraw. Ale to nie te składniki najbardziej dziwią Roberta Makłowicza.

Podczas występu w odcinku "Drugie śniadanie mistrzów", którego gospodarzem jest Marcin Meller, Makłowicz wraz z innymi znanymi osobistościami, takimi jak Magda Gessler, dyskutował o swoich najbardziej zaskakujących kulinarnych doświadczeniach. Gdy zapytano go o największe zdumienie, jakie spotkało go podczas degustacji nowych potraw, powiedział, że najbardziej zaskoczyło go dodanie ziemniaków do rosołu.

Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej

Robert Makłowicz nie je rosołu w takiej wersji

Ziemniaki są popularnym składnikiem rosołu w różnych regionach Polski. Uznaje się, że ten sposób podania jest charakterystyczny dla Śląska Cieszyńskiego oraz Opolskiego, ale podobne praktyki występują także na Podkarpaciu. Ziemniaki najczęściej serwuje się w całości gotowane, czasami w postaci purée. Ale to nie jedyny element budzący kontrowersje wśród fanów tej zupy.

Na Śląsku Cieszyńskim do rosołu dodaje się kluski wątrobiane. W Wielkopolsce rosół z kurą podaje się z makaronem nitki lub łazankami, a zwyczajowy rosół dworski z kapłona zawiera podroby drobiowe, kalafior i suszone grzyby. Inne warianty rosołu mogą zawierać pieczone pieczarki czy ugotowane na twardo jajko. Często do rosołu dodaje się kurkumę, jabłko, ocet, pomidor czy imbir, aby wzbogacić jego smak. Wiele osób właśnie w taki sposób eksperymentuje z tą klasyczną polską zupą.

Robert Makłowicz nie akceptuje tego dodatku do rosołu
Robert Makłowicz nie akceptuje tego dodatku do rosołu © Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Koala sam wszedł do domu. Czekał w sypialni
Koala sam wszedł do domu. Czekał w sypialni
Pentagon ujawnia raport. Bliskie spotkanie z niezidentyfikowanym obiektem nad Nowym Jorkiem
Pentagon ujawnia raport. Bliskie spotkanie z niezidentyfikowanym obiektem nad Nowym Jorkiem
Włoskie miasto ma dość turystów. Będziesz miał problem ze znalezienim noclegu
Włoskie miasto ma dość turystów. Będziesz miał problem ze znalezienim noclegu
Co za odkrycie! Gigantyczny morski stwór jest widoczny z kosmosu
Co za odkrycie! Gigantyczny morski stwór jest widoczny z kosmosu
Tych psów nie chcecie. Specjalista w końcu to powiedział
Tych psów nie chcecie. Specjalista w końcu to powiedział
Pilne ostrzeżenie. Bakterie w popularnych burgerach
Pilne ostrzeżenie. Bakterie w popularnych burgerach
Policja poszukuje mężczyzny z "mocnym akcentem". Ugryzł kobietę
Policja poszukuje mężczyzny z "mocnym akcentem". Ugryzł kobietę
Ruszą kontrole. Masz w domu? Możesz stracić sporo pieniędzy
Ruszą kontrole. Masz w domu? Możesz stracić sporo pieniędzy
Skandal w armii. Żołnierze przyłapani w bojowym śmigłowcu
Skandal w armii. Żołnierze przyłapani w bojowym śmigłowcu
Najbardziej niebezpieczne miejsce. Tak umiera większość ludzi
Najbardziej niebezpieczne miejsce. Tak umiera większość ludzi
Szok w salonie BMW. Sprzedawca bał się o życie
Szok w salonie BMW. Sprzedawca bał się o życie
Konsekwencje masowych zwolnień w Spotify. Co zaskoczyło prezesa firmy?
Konsekwencje masowych zwolnień w Spotify. Co zaskoczyło prezesa firmy?