Białe "włókna" na jajku? To oznacza tylko jedno
Czy kiedykolwiek natknąłeś się na białe niteczki lub włókna w surowym jajku? Niektórych mogą one niepokoić, podczas gdy inni nie poświęcają im uwagi. Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej tej kwestii, by rozwiać wszelkie niepewności odnośnie tego, czy jajka zawierające owe włókna nadają się do konsumpcji.
05.03.2024 15:23
Kiedy rozbijesz jajko, na powierzchni żółtka mogą pojawić się białe włókienka (czyli nitki czy też wstążki), które wydają się być nieodłączną częścią żółtka. Co robisz w takiej sytuacji? Sięgasz po widelec, by usunąć te nieatrakcyjne fragmenty, czy decydujesz się na wyrzucenie jajka, obawiając się o zatrucie pokarmowe? Bez obaw, owe drobne włókna nie zapowiadają żadnych problemów. Wręcz przeciwnie.
Czym są białe nitki w jajku?
Jajko jest zbudowane z czterech podstawowych części: skorupy, białka, żółtka oraz dwóch błon. Każdy z tych elementów pełni określone role i posiada swoje specyficzne właściwości. Skorupa pełni funkcję ochronną dla najważniejszej części jajka – żółtka. Jednak to nie jedyny system obronny, ponieważ istnieje jeszcze błona mucynowa.
Białko jajka, jako drugi główny składnik, składa się z kilka części. Kluczową z nich jest delikatna warstwa otaczająca bezpośrednio żółtko, znana jako białko gęste. Poza tym, w białku znajduje się białko rzadkie i dwie chalazy.
Chalazy to właśnie owiane złym rozgłosem białe włókna, które widać przy rozbiciu jajka. Mają one włóknistą, nitkowatą strukturę i ich podstawową rolą jest utrzymywanie żółtka w centralnym położeniu. Niektórzy, dostrzegając te włókna, decydują się na wyrzucenie jajka, myśląc, że jest ono nienadające się do spożycia. Ale rzeczywistość przedstawia się inaczej. Konsumpcja chalazy nie tylko nie szkodzi, ale nawet jest polecana.
Czy można jeść jajko, w którym są białe skrętki?
Chalaza znajduje się w każdym jajku i jest to zjawisko zupełnie normalne. Warto podkreślić, że charakterystyczne białe włókna zanikają w miarę starzenia się jajka. Dodatkowo, obecność chalazy w rozbitym jajku świadczy o jego świeżości. Nie ma więc co się obawiać. Wręcz przeciwnie, należy poszukiwać takich oznak, szczególnie kiedy masz wątpliwości co do świeżości nabytych jajek.
Z czasem białe niteczki stopniowo znikają, jak jajko się starzeje. Nie zostanie po nich ślad także, gdy zdecydujesz się ugotować lub usmażyć jajko. Warto pamiętać, że jeśli chalaza nie jest widoczna lub jest słabo zaznaczona, może to być wyraźny sygnał, iż należy zastanowić się nad spożyciem takiego jajka – zapewne nie jest ono już świeże.