19 zaskakujących trików i sztuczek kuchennych. Dzięki nim gotowanie stanie się o wiele prostsze
Wiele osób określa kuchnię mianem swojego królestwa. Jest to miejsce, w którym mogą wyrazić siebie, realizować swoje pasje, mierzyć się z nowymi wyzwaniami i w końcu tworzyć oryginalne i niesamowite przysmaki.
Choć mówi się, że kuchnia to domena kobiet, jest wielu mężczyzn, którzy również uwielbiają gotować i spędzać w tym miejscu sporo czasu. Przed Wami kilka przydatnych i zaskakujących porad oraz sztuczek, które pewnie nie jednemu pomogą w przyszłości.
1. Zastąp cukier musem jabłkowym
Jeśli chcesz zrezygnować z cukru, zastąp go niesłodzonym musem jabłkowym w swoich wypiekach.
2. Makaron z cukinii
Zamiast makaronu na co dzień, możesz zacząć jeść makaron z cukinii. Produkt ten jest zdrowszy od standardowego makaronu.
3. Naturalny sposób usuwania skorupek po jajkach
Jeśli przygotowujesz jakieś danie i upuściłeś kawałek skorupki jajka do miski, możesz go usunąć przy pomocy większej części skorupki jajka.
4. Sposób na przechowywanie świeżej zieleniny
Umyj i wysusz sałatę, potem jej poszczególne części włóż do plastikowych worków. Pozbądź się powietrza z worków i uszczelnij je. W ten sposób Twoje warzywa przez dłuższy czas będą świeże. Wystarczy upewnić się, że sałata jest sucha po włożeniu jej do plastikowych worków.
5. Jogurtowe lody na patyku
Kup opakowanie jogurtów, włóż w poszczególne opakowania patyczki do lodów i zamroź je. W ten oto sposób uzyskasz najprostszy, a zarazem najzdrowszy sposób na lody.
6. Zachowaj świeżość ziół
Nie pozwól zniszczyć świeżości ziół. Posiekaj je i umieścić w pojemniku na kostki lodu z oliwą z oliwek. Kiedy będziesz przygotowywała posiłek i potrzebowała świeżych ziół, nie będziesz musiała za każdym razem kupować nowych ziół. Wystarczy, że użyjesz tych wcześniej zamrożonych.
7. Skuteczny sposób sprawdzenia czy jajko jest świeże
Jeśli nie jesteś pewna czy twoje jajka ciągle nadają się do użytku, jest łatwy sposób, aby to sprawdzić. Umieść jajka w wodzie. Jeśli opadną na dno oznacza to, że jajka są bardzo świeże. Jeżeli jeden koniec jajka wynurza się nieznacznie, to jajko jest jeszcze dobre, ale nie jest pierwszej świeżości. Jeśli jajko pływa, to znaczy, że nie jest już dobre i nie powinniśmy go spożywać.
8. Nić dentystyczna może okazać się przydatna do krojenia miękkich produktów
Przy użyciu bezzapachowej nici dentystycznej możesz pociąć miękkie pokarmy, takie jak ciasta i sery.
9. Naleśnikowe ciasto
Przygotuj ciasto na naleśniki i umieść je w oczyszczonej butelce po ketchupie. W ten sposób uzyskasz sposób na przyrządzanie naleśników, kiedy tylko zechcesz. Dodatkowy bonus: łatwiej rozlać je na patelni i posprzątać po nich.
10. Mrożone winogrona
Aby utrzymać schłodzone wino, bez ciągłego dodawania do niego kostek lodu, umieść w lampkach z winem zamarznięte winogrona. Do białego wina powinny trafić białe winogrona, zaś do czerwonego, czerwone.
11. Imbirowy peeling
Użyj łyżeczki aby zeskrobać skórkę imbiru. Łyżka radzi sobie świetnie, nawet z wyboistymi częściami imbiru. Ta sztuczka może być również wykorzystana do owoców kiwi.
12. Zapobieganie wykipieniu wody
Kiedy woda wrze, umieścić drewnianą łyżkę w poprzek na górnej części garnka. Dzięki temu woda przestanie wrzeć i unikniesz niepotrzebnego bałaganu.
13. Szybkie taco shells
Jeśli na obiad robisz tacos, ale nie masz chrupiących muszelek, nie martw się! Weź miękkie muszle i gotuj je do góry nogami na drucianej półce piekarnika. Tadam!
14. Sposób na wydobycie większej ilości soku z cytryny i limonki
Przed rozcięciem cytryny lub limonki, rozwałkuj je na blacie stosując lekki nacisk. To sprawi, że cytryny i limonki będą łatwiej puszczać sok.
15. Szybki sposób na stopione masło
Jeśli potrzebujesz stopionego masła, nie ryzykuj i nie umieszczaj produktu w mikrofalówce. Utrzyj masło, a będzie ono szybciej topnieć.
16. Czysty lód
Jeśli zrobisz kostki lodu z wrzącej wody będą one przeźroczyste. Natomiast kostki lodu wykonane z wody o temperaturze pokojowej będą mgliste.
17. Jak zachować sypkość brązowego cukru?
Aby utrzymać sypkość cukru brązowego, umieść kilka pianek w pojemniku. Przed „zabiegiem” upewnij się, że pojemnik jest szczelny.
18. Błyskawiczne usunięcie szypułki
Łatwym sposobem na oddzielenie szypułki od truskawki jest użycie słomki.
19. Obieranie kukurydzy
Łatwiejszy sposób na obieranie kukurydzy z kolby to umieszczenie jej w otworze formy na babkę, a następnie cięcie nożem z góry w dół. W ten sposób kukurydza nie będzie się ślizgać, a wszystkie ziarna kukurydzy spadną do formy.