×

19 zaskakujących trików i sztuczek kuchennych. Dzięki nim gotowanie stanie się o wiele prostsze

Wiele osób określa kuchnię mianem swojego królestwa. Jest to miejsce, w którym mogą wyrazić siebie, realizować swoje pasje, mierzyć się z nowymi wyzwaniami i w końcu tworzyć oryginalne i niesamowite przysmaki.

Choć mówi się, że kuchnia to domena kobiet, jest wielu mężczyzn, którzy również uwielbiają gotować i spędzać w tym miejscu sporo czasu. Przed Wami kilka przydatnych i zaskakujących porad oraz sztuczek, które pewnie nie jednemu pomogą w przyszłości.

1. Zastąp cukier musem jabłkowym

Jeśli chcesz zrezygnować z cukru, zastąp go niesłodzonym musem jabłkowym w swoich wypiekach.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (1)

2. Makaron z cukinii

Zamiast makaronu na co dzień, możesz zacząć jeść makaron z cukinii. Produkt ten jest zdrowszy od standardowego makaronu.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (2)

3. Naturalny sposób usuwania skorupek po jajkach

Jeśli przygotowujesz jakieś danie i upuściłeś kawałek skorupki jajka do miski, możesz go usunąć przy pomocy większej części skorupki jajka.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (3)

4. Sposób na przechowywanie świeżej zieleniny

Umyj i wysusz sałatę, potem jej poszczególne części włóż do plastikowych worków. Pozbądź się powietrza z worków i uszczelnij je. W ten sposób Twoje warzywa przez dłuższy czas będą świeże. Wystarczy upewnić się, że sałata jest sucha po włożeniu jej do plastikowych worków.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (4)

5. Jogurtowe lody na patyku

Kup opakowanie jogurtów, włóż w poszczególne opakowania patyczki do lodów i zamroź je. W ten oto sposób uzyskasz najprostszy, a zarazem najzdrowszy sposób na lody.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (5)

6. Zachowaj świeżość  ziół

Nie pozwól zniszczyć świeżości ziół. Posiekaj je i umieścić  w pojemniku na kostki lodu z oliwą z oliwek. Kiedy będziesz przygotowywała posiłek i potrzebowała świeżych ziół, nie będziesz musiała za każdym razem kupować nowych ziół. Wystarczy, że użyjesz tych wcześniej zamrożonych.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (6)

7. Skuteczny sposób sprawdzenia czy jajko jest świeże

Jeśli nie jesteś pewna czy twoje jajka ciągle nadają się do użytku, jest łatwy sposób, aby to sprawdzić. Umieść jajka w wodzie. Jeśli opadną na dno oznacza to, że jajka są bardzo świeże. Jeżeli jeden koniec jajka wynurza się nieznacznie, to jajko jest jeszcze dobre, ale nie jest pierwszej świeżości. Jeśli jajko pływa, to znaczy, że nie jest już dobre i nie powinniśmy go spożywać.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (7)

8. Nić dentystyczna może okazać się przydatna do krojenia miękkich produktów

Przy użyciu bezzapachowej nici dentystycznej możesz pociąć miękkie pokarmy, takie jak ciasta i sery.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (8)

9. Naleśnikowe ciasto

Przygotuj ciasto na naleśniki i umieść je w oczyszczonej butelce po ketchupie. W ten sposób uzyskasz sposób na przyrządzanie naleśników, kiedy tylko zechcesz. Dodatkowy bonus: łatwiej rozlać je na patelni i posprzątać po nich.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (9)

10. Mrożone winogrona

Aby utrzymać schłodzone wino, bez ciągłego dodawania do niego kostek lodu, umieść w lampkach z winem zamarznięte winogrona. Do białego wina powinny trafić białe winogrona, zaś do czerwonego, czerwone.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (10)

11. Imbirowy peeling

Użyj łyżeczki aby zeskrobać skórkę imbiru. Łyżka radzi sobie świetnie, nawet z wyboistymi częściami imbiru. Ta sztuczka może być również wykorzystana do owoców kiwi.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (11)

12. Zapobieganie wykipieniu wody

Kiedy woda wrze, umieścić drewnianą łyżkę w poprzek na górnej części garnka. Dzięki temu woda przestanie wrzeć i unikniesz niepotrzebnego bałaganu.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (12)

13. Szybkie taco shells

Jeśli na obiad robisz tacos, ale nie masz chrupiących muszelek, nie martw się! Weź miękkie muszle i gotuj je do góry nogami na drucianej półce piekarnika. Tadam!

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (13)

14. Sposób na wydobycie większej ilości soku z cytryny i limonki

Przed rozcięciem cytryny lub limonki, rozwałkuj je na blacie stosując lekki nacisk. To sprawi, że cytryny i limonki będą łatwiej puszczać sok.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (14)

15. Szybki sposób na stopione masło

Jeśli potrzebujesz stopionego masła, nie ryzykuj i nie umieszczaj produktu w mikrofalówce. Utrzyj masło, a będzie ono szybciej topnieć.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (15)

16. Czysty lód

Jeśli zrobisz kostki lodu z wrzącej wody będą one przeźroczyste. Natomiast kostki lodu wykonane z wody o temperaturze pokojowej będą mgliste.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (16)

17. Jak zachować sypkość brązowego cukru?

Aby utrzymać sypkość cukru brązowego, umieść kilka pianek w pojemniku. Przed „zabiegiem” upewnij się, że pojemnik jest szczelny.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (17)

18. Błyskawiczne usunięcie szypułki

Łatwym sposobem na oddzielenie szypułki od truskawki jest użycie słomki.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (18)

19. Obieranie kukurydzy

Łatwiejszy sposób na obieranie kukurydzy z kolby to umieszczenie jej w otworze formy na babkę, a następnie cięcie nożem z góry w dół. W ten sposób kukurydza nie będzie się ślizgać, a wszystkie ziarna kukurydzy spadną do formy.

zaskakujace-triki-i-porady-kuchenne (19)

Może Cię zainteresować