×

Zabiłbyś zwierzę, które ma znaleźć się na twoim talerzu? Do takiego pytania zachęca reżyser filmu

Ile razy zastanawialiście się skąd na waszym stole wzięły się żeberka albo stek? Gdyby każde mięsne danie wymagało osobistego zabicia zwierzęcia, z całą pewnością więcej osób przerzuciłoby się przynajmniej na wegetarianizm. Nad tą problematyką w swoim krótkometrażowym filmie pochyla się reżyser Dustin Brown.

Co pan zamawia?

W swoim filmie Brown stworzył obraz eleganckiej restauracji „Casa de Carne”. Trójka znajomych chce spędzić tam miły wieczór, jednak jeden z nich nie zdaje sobie sprawy z tego o czeka go zanim dostanie zamówione żeberka. Bowiem w restauracji wszystko jest normalne do momentu, w którym wybierzesz jedzenie.

Gdy przychodzi do zamawiania, kelner prowadzi cię do specjalnie przygotowanego pomieszczenia, a do reki wręcza nóż. W ten sposób w chłodno oświetlonej przestrzeni zostaje tylko główny bohater i świnia. To co dzieje się dalej jest wstrząsające – nie tylko dla głównego bohatera, ale także dla widza.

Bezrefleksyjne posiłki

Brown wychodzi z założenia, że jego pracą jako reżysera jest stawianie przed ludźmi pytań i pozostawienie im przestrzeni na własne przemyślenia. Dlatego zdecydował się stworzyć mocną krótkometrażówkę we współpracy z organizacją Last Chance For Animals.

Teraz bardziej niz kiedykolwiek potrzebujemy historii, które poszerzą naszą perspektywę i pozwola nam zobaczyć świat przez pryzmat współczucia. Łatwo używać naszych różnic jako punktów zapalnych dla konfliktów. Jednak wszyscy dzielimy jedną planetę. Nasze podobieństwa jest znacznie ważniejsze niż to co nas dzieli.

Pomysł przedstawienia restauracji osadzone w niezbyt odległej przyszłości, która oferuje takie „atrakcje” swoim gościom został nagrodzony na Festiwalu Tarshis Film Awards 2019. W czasie tego konkursu nagradzane są najlepsze filmy dotyczące traktowania zwierząt.

Jakie są wasze przemyślenia związane z filmem?

Może Cię zainteresować