Wystarczy moczyć przez 15 minut. To jedyny skuteczny sposób

    Wystarczy moczyć przez 15 minut. To jedyny skuteczny sposób

    Cytryny
    Cytryny
    Źródło zdjęć: © Getty Images | Kinga Krzeminska
    26.03.2024 13:50

    Cytryny, zwłaszcza te pochodzące z upraw konwencjonalnych, mogą być siedliskiem pestycydów, dodatkowo traktowane są woskiem. Mimo tego, że skórka cytryn jest gruba, istnieje ryzyko zanieczyszczenia miąższu chemikaliami. Zobacz więc, jak szybko i skuteczne pozbyć się niechcianych substancji z cytrusów.

    Cytrusy zaliczane są do grupy owoców o grubej skórce, co oznacza, że substancje chemiczne nie są w stanie przeniknąć przez nią do miąższu. Mimo to zawsze powinniśmy dokładnie oczyścić skórkę, nawet jeśli planujemy zjeść tylko wnętrze owocu. Jak więc skutecznie usunąć chemię z owoców cytrusowych, aby móc cieszyć się smakiem nie tylko miąższu, ale również skórki, bez obaw o nasze zdrowie?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Co znajduje się na skórce cytryn?

    Większość cytrusów, które możemy kupić w sklepach, pochodzi z upraw konwencjonalnych. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że były one opryskiwane pestycydami i herbicydami. Po zebraniu owoce muszą być odpowiednio przygotowane do długiej podróży. W tym celu stosuje się różne substancje konserwujące, takie jak imazalil czy tiabendazol, a także środki grzybobójcze, na przykład orto-fenylofenolan sodu.

    Dodatkowo owoce są często polerowane i pokrywane warstwą wosku, aby poprawić ich wygląd. W rezultacie skórka cytryny, pomarańczy czy mandarynki może zawierać wiele różnych substancji chemicznych. Warto wiedzie, że skórka skutecznie chroni miąższ owocu, ale wciąż miąższ może zostać zanieczyszczony chemikaliami ze skórki, jeśli nie umyjemy cytrusów przed ich obraniem.

    Niektóre ze szkodliwych substancji, które znajdują się na skórce cytryny, są rozpuszczalne w wodzie. Ich usunięcie polega głównie na umyciu owoców ciepłą wodą z użyciem szczoteczki i płynu do naczyń. Jeśli planujemy zjeść tylko miąższ, taka procedura jest wystarczająca. Jeśli jednak chcemy wykorzystać skórkę owocu do celów spożywczych, musimy pozbyć się z niej substancji, które nie rozpuszczają się w wodzie.

    Jak pozbyć się pestycydów i wosku z cytryn?

    Na szczęście istnieje prosty sposób na to. Cytryny i inne cytrusy powinny być najpierw wypłukane w wodzie o kwasowym odczynie, czyli z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Pozwoli to na usunięcie bakterii. Następnie owoce powinny zostać zanurzone w roztworze zasadowym, czyli w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Na litr wody dodajemy 2 łyżeczki sody oczyszczonej i moczymy owoce przez nawet 15 minut. Ten prosty trik pozwoli na usunięcie resztek pestycydów i konserwantów ze skórki. Oczywiście następnie należy owoce wypłukać pod bieżącą wodą.

    Co istotne, cytrusy oznaczone jako ekologiczne nie wymagają płukania w roztworze zasadowym, warto jednak porządnie oczyścić je z bakterii i innych zabrudzeń powstałych podczas przechowywania i transportu.

    Dlaczego warto spożywać cytryny?

    Cytryny to bardzo zdrowe owoce, które oferują wiele korzyści zdrowotnych. Oto kilka kluczowych zalet spożywania cytryn.

    Bogactwo witaminy C - Cytryny są doskonałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla zdrowia skóry, naczyń krwionośnych, kości oraz wspomaga układ odpornościowy. Witamina C działa także jako przeciwutleniacz, zwalczając wolne rodniki i potencjalnie obniżając ryzyko chorób serca i udaru.

    Poprawa trawienia - Cytryny zawierają błonnik, który jest korzystny dla zdrowia układu pokarmowego. Spożywanie cytryn może pomóc w zapobieganiu zaparciom i poprawić proces trawienia.

    Wsparcie układu odpornościowego - dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz innych antyoksydantów, cytryny mogą wspierać układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami i chorobami.

    Regulacja ciśnienia krwi - badania sugerują, że składniki zawarte w cytrynach mogą pomagać w regulacji ciśnienia krwi, co jest korzystne dla zdrowia serca.

    Nawodnienie - dodawanie cytryny do wody nie tylko urozmaica jej smak, ale także zachęca do częstszego sięgania po płyny, co jest kluczowe dla utrzymania odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu.

    Zdrowa skóra - witamina C i inne przeciwutleniacze obecne w cytrynach mogą przyczyniać się do poprawy stanu skóry, zmniejszając ryzyko uszkodzeń skóry spowodowanych promieniowaniem UV oraz wspomagając produkcję kolagenu.

    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
    Zobacz także