Wkładasz tylko schłodzone produkty do lodówki? To poważny błąd

    Wkładasz tylko schłodzone produkty do lodówki? To poważny błąd

    Ciepłe jedzenie w lodówce było do tej pory rzadkością
    Ciepłe jedzenie w lodówce było do tej pory rzadkością
    Źródło zdjęć: © Genialne, TikTok | Madamesweat
    18.02.2024 19:43

    Odpowiednie przechowywanie żywności ma znaczący wpływ na nasze zdrowie. Jak radzić sobie z resztkami ciepłego jedzenia – zwłaszcza tymi, które są jeszcze gorące? Czy bezpieczne jest umieszczanie ich w lodówce?

    Mary Futher, specjalistka w dziedzinie higieny i czystości, znana jako @Madamesweat, zdecydowała się podzielić swoją wiedzą i doświadczeniem na ten temat na platformie TikTok, co wywołało wiele reakcji wśród użytkowników internetu.

    Od dawna trwa dyskusja na temat bezpieczeństwa umieszczania ciepłych resztek jedzenia w lodówce. Niektórzy bez wahania wrzucają niedojedzone jedzenie do pojemnika i (niezależnie od temperatury pokarmu) przenoszą je do lodówki. Inni wolą zostawić pojemnik z przykryciem na blacie, aby jedzenie mogło naturalnie ostygnąć. Które podejście jest właściwe?

    Czy można umieszczać ciepłe jedzenie w lodówce?

    @Madamesweat podzieliła swoją perspektywę na ten temat na TikToku. Wyjaśniła dlaczego przechowuje żywność w ten sposób i jakie są z tego korzyści. W swoim filmie stwierdziła: "Nie pozostawiaj jedzenia na blat kuchenny. Jeśli zalega tam przez więcej niż dwie godziny, równie dobrze możesz je wyrzucić". Podkreśliła, że im szybciej jedzenie trafi do lodówki, tym lepiej. Zasugerowała jednak, że najlepiej jest umieścić jedzenie w płaskim naczyniu, aby szybciej wystygło.

    Zgodnie z informacjami na stronie ladbible.com, Departament Zdrowia stanu Waszyngton potwierdził słowa specjalistki. Również podkreślili, że gorące jedzenie można bezpiecznie przechowywać w lodówce. Eksperci zalecają jednak, aby większe ilości jedzenia podzielić na mniejsze porcje w pojemnikach, aby szybciej wystygły.

    A jak ty postępujesz z gorącym jedzeniem - wkładasz je do lodówki, czy czekasz aż się ochłodzi?

    Opinie internautów na ten temat są podzielone, co można zauważyć po komentarzach pod filmami specjalistki na TikToku. "Zawsze pozostawiam gorące lub ciepłe jedzenie na blacie na około 30 minut, aby nie wpływało na temperaturę wewnątrz lodówki" - napisał jeden z internautów. Inna osoba podzieliła się swoim doświadczeniem, mówiąc: "Moja mama powiedziała, że to podniesie temperaturę w lodówce. Kiedy byłam mała, wydawało mi się to logiczne. Teraz myślę: co?".

    Pewien mężczyzna wyraził przeciwną opinię. "Od lat próbuję przekonać moją ukochaną żonę, aby to zrobiła i mam już dość. Dodatkowo zostawia częściowo otwarte pokrywy, aby nie były mokre" - napisał. Jedna z użytkowniczek skomentowała: "Nie myślę o wszystkich pizzach, które zjadłam następnego dnia, a które przeleżały całą noc". Więc tematyka przechowywania ciepłych resztek żywności w lodówce nadal budzi zainteresowanie i rozmaite emocje.

    Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
    Zobacz także