Większość z nas je wyrzuca. Są jak prawdziwe złoto

    Większość z nas je wyrzuca. Są jak prawdziwe złoto

    Dlaczego nie powinno się wyrzucać łupin cebuli?
    Dlaczego nie powinno się wyrzucać łupin cebuli?
    Źródło zdjęć: © Adobe Stock
    26.03.2024 13:13, aktualizacja: 28.03.2024 08:45

    Wszyscy smakowe właściwości cebuli oraz jej zastosowanie podczas sezonowych przeziębień. Wciąż jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że głębiej ukryte wartości zdrowotne nie mieszczą się bezpośrednio w miąższu, ale w łupinach, które często bez zastanowienia wyrzucamy. Łupiny te kryją w sobie składnik aktywny, za którym ludzie tłumnie ustawiają się w aptekach w poszukiwaniu odpowiedniego suplementu.

    Co sprawia, że łupiny cebuli są tak cenne? Przede wszystkim zawierają kwercetynę - bioaktywną substancję o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Okazuje się, że jest ona kluczowa dla sprawnego wzrostu antyciał, które odpowiadają za obronę organizmu przed infekcjami. Łupiny są również bogatym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak wapń, magnez, żelazo, potas, selen, chrom, jak również związków siarkowych i błonnika.

    Materiał wideo znajduje się poniżej

    Kwercetyna - cudowna substancja zamknięta w łupinach cebuli

    Kwercetyna zawarta w łupinach cebuli, w przeciwieństwie do tej w suplementach, jest lepiej przyswajalna przez organizm. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, pozwala ona walczyć z wolnymi rodnikami, które są przyczyną wielu chorób. Działanie przeciwzapalne kwercetyny przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych, co ma duże znaczenie w kontekście chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca, czy nowotwory.

    Kwercetyna odgrywa również rolę w poprawie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi, co może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób sercowych. Ponadto, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, co pomaga zapobiegać zatorom i udarom.

    Ta substancja wspiera również układ odpornościowy, działając jak ochronna tarcza i wzmacniając organizm w walce z wirusami i bakteriami. W sezonie grypowym, cenne mogą okazać się napary przygotowane na bazie łupin cebuli.

    Wzmacniający napar z łupin cebuli. Przepis

    Składniki do naparu:

    • porcja łupin cebuli,
    • 1 litr wody.

    Sposób przygotowania i aplikacja:

    1. Łupiny zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykrywką na około 15 minut.
    2. Odcedzić napój, ewentualnie dosłodzić miodem. Spożywać trzykrotnie dziennie, po szklance.

    Inne zastosowania łupin cebuli

    Łupiny cebuli mają szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i poza nią, obejmujące różnorodne dziedziny od kulinariów po zdrowie i ogrodnictwo. Oto kilka przykładów:

    Barwnik naturalny - łupiny cebuli mogą być używane do naturalnego barwienia jaj wielkanocnych lub tkanin. Dają one bogaty, złocisty do pomarańczowo-brązowego koloru.

    Bulion - dodanie łupin cebuli do bulionu lub wywaru może wzbogacić smak i kolor płynu.

    Przeziębienie i grypa. Odwar z łupin cebuli bywa stosowany jako domowy sposób na przeziębienie i grypę ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Pielęgnacja skóry - uważa się, że kompresy z odwaru łupin cebuli pomagają w leczeniu drobnych skaleczeń, ukąszeń owadów i innych podrażnień skóry.

    Naturalny pestycyd - odwar z łupin cebuli może być używany jako naturalny środek przeciw szkodnikom w ogrodzie.

    Kompost - łupiny cebuli są bogate w składniki odżywcze i mogą być dodawane do kompostu, wzbogacając go i przyspieszając proces kompostowania.

    Czyszczenie -  łupiny cebuli mogą być używane do polerowania metalowych przedmiotów, takich jak naczynia miedziane lub srebrne.

    Ochrona roślin - rozsiane w ogrodzie, mogą odstraszać niektóre rodzaje szkodników, takie jak mrówki czy króliki.

    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
    Zobacz także