Takiej lasagne jeszcze nie jadłeś. Dodaj te dwa składniki, a smak cię zaskoczy
25.02.2024 12:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ta wersja lasagne jest niezwykle delikatna, ma ciekawy smak i rozpływa się w ustach. Jej przyrządzenie to bułka z masłem.
Rozważasz pomysły na smaczny, ale jednocześnie nietypowy obiad? Jesteś zmęczony/a wiecznym gotowaniem ziemniaków, smażeniem mielonych i lepieniem pierogów? Zdecyduj się na klasykę kuchni włoskiej w niecodziennym wydaniu.
Zamień tradycyjną lasagnę z nadzieniem mięsno-pomidorowym na jego lżejszą wersję, dodając do potrawy świeżego szpinaku i grzybów. Ta kombinacja smaków wywołuje zadowolenie od pierwszego kęsa. Co więcej, to danie jest o wiele szybsze w przygotowaniu, co idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania domowego obiadu w trakcie pracowitego tygodnia.
Dołączony jest film z przepisem krok po kroku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lasagne w takim wydaniu serwuję bardzo często. Moi bliscy są nią zachwyceni!
Składniki:
- 8 płatów makaronu lasagne,
- 300 g pieczarek,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- przyprawy: sól i pieprz według uznania,
- 1 cebula,
- 40 g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 100 g parmezanu,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 100 g szpinaku baby,
- 250 g mozzarelli.
Przygotowanie:
Krok 1: Zaczynam od pieczarek. Najpierw je obieram, po czym kroję na cienkie plastry. Następnie smażę je przez 10 minut na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
W międzyczasie doprawiam grzyby solą i pieprzem. Kiedy są już gotowe, zdejmuję je z patelni i odkładam na bok.
Krok 2: Na tej samej patelni przyrządzam sos. Zacznij od rozpuszczenia masła. Następnie dodaję obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie wrzucam mąkę, mleko i parmezan. Składniki mieszam za pomocą trzepaczki kuchennej.
Gdy sos zrobi się gęsty i aksamitny, doprawiam go pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3: Równomiernie rozprowadzam gotowy sos na dnie naczynia do pieczenia. Następnie układam w nim surowe plastry makaronu, świeże liście szpinaku, podsmażone pieczarki, startą mozzarellę i jeszcze jedną warstwę makaronu.
Krok 4: Powtarzam ten proces dwa razy. Na ostatniej warstwie makaronu rozprowadzam sos, całość posypuję serem i dodatkowo dodaję na wierzch kilka kawałków pieczarek.
W takiej formie, danie wędruje do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Piekarnik powinien pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po 10 minutach, naczynie przykrywam folią aluminiową.
Krok 5: Gotowe danie ozdabiam świeżymi listkami pietruszki i dzielę go na mniejsze porcje. I to już wszystko, smacznego!