Takiej lasagne jeszcze nie jadłeś. Dodaj te dwa składniki, a smak cię zaskoczy

    I inspiracja na obiad już jest
    I inspiracja na obiad już jest
    Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

    25.02.2024 12:33

    Zalogowani mogą więcej

    Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

    Ta wersja lasagne jest niezwykle delikatna, ma ciekawy smak i rozpływa się w ustach. Jej przyrządzenie to bułka z masłem.

    Rozważasz pomysły na smaczny, ale jednocześnie nietypowy obiad? Jesteś zmęczony/a wiecznym gotowaniem ziemniaków, smażeniem mielonych i lepieniem pierogów? Zdecyduj się na klasykę kuchni włoskiej w niecodziennym wydaniu.

    Zamień tradycyjną lasagnę z nadzieniem mięsno-pomidorowym na jego lżejszą wersję, dodając do potrawy świeżego szpinaku i grzybów. Ta kombinacja smaków wywołuje zadowolenie od pierwszego kęsa. Co więcej, to danie jest o wiele szybsze w przygotowaniu, co idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania domowego obiadu w trakcie pracowitego tygodnia.

    Dołączony jest film z przepisem krok po kroku.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Lasagne w takim wydaniu serwuję bardzo często. Moi bliscy są nią zachwyceni!

    Składniki:

    • 8 płatów makaronu lasagne,
    • 300 g pieczarek,
    • oliwa z oliwek do smażenia,
    • przyprawy: sól i pieprz według uznania,
    • 1 cebula,
    • 40 g masła,
    • 2 łyżki mąki pszennej,
    • 250 ml mleka,
    • 100 g parmezanu,
    • 1 łyżeczka pieprzu,
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
    • 100 g szpinaku baby,
    • 250 g mozzarelli.

    Przygotowanie:

    Krok 1: Zaczynam od pieczarek. Najpierw je obieram, po czym kroję na cienkie plastry. Następnie smażę je przez 10 minut na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.

    Najpierw przygotowuję grzyby
    Najpierw przygotowuję grzyby© Licencjodawca | Pyszności

    W międzyczasie doprawiam grzyby solą i pieprzem. Kiedy są już gotowe, zdejmuję je z patelni i odkładam na bok.

    Krok 2: Na tej samej patelni przyrządzam sos. Zacznij od rozpuszczenia masła. Następnie dodaję obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie wrzucam mąkę, mleko i parmezan. Składniki mieszam za pomocą trzepaczki kuchennej.

    W domowym sosie nie może zabraknąć aromatycznych przypraw
    W domowym sosie nie może zabraknąć aromatycznych przypraw© Licencjodawca | Pyszności

    Gdy sos zrobi się gęsty i aksamitny, doprawiam go pieprzem i gałką muszkatołową.

    Krok 3: Równomiernie rozprowadzam gotowy sos na dnie naczynia do pieczenia. Następnie układam w nim surowe plastry makaronu, świeże liście szpinaku, podsmażone pieczarki, startą mozzarellę i jeszcze jedną warstwę makaronu.

    Formę wypełniam samymi rarytasami
    Formę wypełniam samymi rarytasami© Licencjodawca | Pyszności

    Krok 4: Powtarzam ten proces dwa razy. Na ostatniej warstwie makaronu rozprowadzam sos, całość posypuję serem i dodatkowo dodaję na wierzch kilka kawałków pieczarek.

    Czas na krótką wizytę w piekarniku
    Czas na krótką wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

    W takiej formie, danie wędruje do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Piekarnik powinien pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po 10 minutach, naczynie przykrywam folią aluminiową.

    Krok 5: Gotowe danie ozdabiam świeżymi listkami pietruszki i dzielę go na mniejsze porcje. I to już wszystko, smacznego!

    Palce lizać!
    Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
    Źródło artykułu:Pysznosci.pl