Nie kupuj bułek z supermarketów! Mają niewiele wspólnego z prawdziwym pieczywem
Pieczywo z hipermarketu może być bardzo szkodliwe. Bułki „pieczone” w dużych marketach przez wiele miesięcy leżą w chłodniach i nie mają zbyt wiele wspólnego z wyrobami z prawdziwych piekarni. Zawierają całą masę konserwantów i ulepszaczy.
Szkodliwe pieczywo z hipermarketów
Hipermarkety mają wiele sposobów, żeby nakłonić nas do kupowania większej ilości produktów. Gdy tylko wejdziemy do sklepu czujemy zapach świeżego pieczywa, niestety to tylko kolejny chwyt marketingowy.
Szkodliwe pieczywo leżakuje w chłodniach i zawiera konserwanty
Bułki z dużych marketów kuszą zapachem i pięknym wyglądem. Często zdarza się, że decydujemy się na ich zakup, także dlatego, że nie mamy czasu iść po świeże pieczywo do piekarni.
Pewnie wielu z was zauważyło, że pieczywo z marketów rzadko kiedy pleśnieje. Za taką właściwością stoi cała masa ulepszaczy i konserwantów. Niektóre z nich w nadmiernym spożyciu mogą powodować silne reakcje alergiczne, dlatego nie powinny być podawane dzieciom. Lekarze nie zalecają, by spożywały je kobiety w ciąży.
Dodatkowo, wypieki z marketów nie są wyrabiane na miejscu. Do sklepu trafiają jako produkty głęboko mrożone. Zdarza się, że leżakują w chłodniach przez wiele miesięcy.
Zadbajmy o zdrowe wypieki
Idealnym wyjściem byłoby pieczenie własnego pieczywa. Wielu osobom wydaje się to niemożliwe, ale w internecie jest bardzo dużo prostych przepisów na chleb czy bułki.
Oczywiście, czasem nie mamy możliwości, żeby upiec pieczywo we własnym zakresie. Wtedy warto zdecydować się na wypieki z lokalnej piekarni, najlepiej te razowe. Zwracajmy jednak uwagę, aby chleb, który kupujemy nie miał zbyt długiej daty ważności.