×

Mini galaretkowe szoty z szampanem

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie mini galaretkowych szotów z szampanem. Są po prostu zjawiskowe!

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki szampana
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g żelatyny
  • 1/4 szklanki wódki
  • kolorowa posypka do wykończenia

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej garnek, a następnie wymieszaj w nim 1 1/4 szklanki szampana, cukier i sok z cytryny. Następnie posyp z wierzchu żelatyną. Podgrzewaj przez ok. 2 minuty, a następnie mieszaj przez 2-3 minuty, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego wódkę i pozostałe 1/4 szklanki szampana. Dobrze wymieszaj.

2. Przygotowaną mieszankę wlej do podłużnej blaszki i umieść ją w lodówce na minimum 2 godziny.

3. Po 2 godzinach wyjmij blaszkę z lodówki i pokrój zastygniętą galaretkę na kwadraciki. Posyp je z wierzchu kolorową posypką.

I gotowe. Na zdrowie!

Może Cię zainteresować