Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie mini galaretkowych szotów z szampanem. Są po prostu zjawiskowe!
Składniki:
1 1/2 szklanki szampana
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
50 g żelatyny
1/4 szklanki wódki
kolorowa posypka do wykończenia
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej garnek, a następnie wymieszaj w nim 1 1/4 szklanki szampana, cukier i sok z cytryny. Następnie posyp z wierzchu żelatyną. Podgrzewaj przez ok. 2 minuty, a następnie mieszaj przez 2-3 minuty, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego wódkę i pozostałe 1/4 szklanki szampana. Dobrze wymieszaj.
2. Przygotowaną mieszankę wlej do podłużnej blaszki i umieść ją w lodówce na minimum 2 godziny.
3. Po 2 godzinach wyjmij blaszkę z lodówki i pokrój zastygniętą galaretkę na kwadraciki. Posyp je z wierzchu kolorową posypką.